Logo of Team Belgium

Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step) heeft zich zondag, met winst in de slottijdrit van 20,3 kilometer in en om Lagoa, verzekerd van de eindwinst in de Ronde van de Algarve (2.Pro). Het twintigjarige toptalent hield in de tijdrit de Australische wereldkampioen Rohan Dennis (INEOS), op tien seconden, en de Zwitser Stefan Küng (Groupama-FDJ), op negentien seconden, af. Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step) werd achtste. 

In de eindafrekening werden Maximilian Schachman (BORA-hansgrohe) en Miguel Angel Lopez (Astana) tweede en derde. Voor de rit stond Evenepoel nog in dezelfde tijd met Schachmann en Daniel Martin (Israel Cycling Academy).

Remco Evenepoel heeft zijn eindzege in de Ronde van de Algarve zondag nog wat meer glans gegeven met ook winst in de tijdrit. "Hier ben ik heel blij mee", sprak hij in een eerste reactie. "Alles verliep gewoon perfect vandaag en de ganse week eigenlijk."

"Dat ik hier Rohan Dennis kan kloppen, de wereldkampioen in het tijdrijden, betekent heel veel voor mij", stak hij van wal. "Ik voelde me gewoon heel goed vandaag, het draaide bijzonder goed rond. Ik wist dat ik 20 km alles moest geven en geen fouten mocht maken en dat lukte. Bergop ging ik erg snel en in de afdaling nam ik telkens even de tijd om te herstellen. Daar maakte ik optimaal gebruik van. Ik had de tijdrit drie keer verkend, ik wist elk punt en iedere bocht uit mijn hoofd. De communicatie met de volgauto verliep ook perfect en dat allemaal samen zorgde voor de zege en de eindwinst. Ongelooflijk."

Zoals teammanager Patrick Lefevere eerder deze week al zei, beaamde ook Evenepoel zelf na zijn winst. "Neen, ik ben nog niet top", ging hij verder. "Ik moet nog beter worden tegen de Giro, maar dat is nog veraf. Eerst komen nog andere doelen, andere koersen. Eindwinst in de Tirreno? We zien wel, laat ons rustig blijven. Ik heb weer een stap vooruit gezet. Ik pak hier nu ook de winst en we doen het stap voor stap. Nu heb ik dat geel te pakken, ooit komt hopelijk ook de mooiste trui, de gele trui in de Ronde van Frankrijk. Maar nu ga ik eerst genieten. Morgen ga ik naar huis en blijf ik ook thuis tot de Tirreno om te trainen."

Voor de Vlaams-Brabander verloopt 2020 voorlopig uitmuntend. Begin februari stak hij - ook dankzij tijdritwinst - de eindzege in de Ronde van San Juan, zijn eerste rittenkoers van het seizoen, op zak. In de Ronde van de Algarve was hij de hele week al uitstekend op dreef. Donderdag won hij de tweede rit naar Alto da Foia dankzij een vlijmscherpe demarrage in de slotkilometer. Zaterdag overleefde hij ook de verraderlijke rit naar Malhao, met een derde plaats op korte afstand van Lopez. Evenepoel volgt als eindwinnaar van de 46e Ronde van de Algarve de Sloveen Tadej Pogacar, dat andere supertalent, op op de erelijst. Hij is de eerste Belgische eindwinnaar sinds Stijn Devolder in 2008. Met de tijdritzege en de eindzege zit Evenepoel nu al aan tien profzeges, en dat in iets meer dan één profjaar.

Belga