Logo of Team Belgium

Evi Van Acker is terug. De zeilster in de Laser Radial-klasse start maandag als vierde aan de medaillerace. Ook drie debuterende atleten, Elke Vanhoof en Anne Zagré blikken vooruit op hun Olympische Spelen.

"Niemand geloofde woensdagavond nog in mij, maar wij zijn er steeds in blijven geloven en we geloven er nog steeds in voor de medal race", glimlachte Evi Van Acker, die negen punten achterstand telt op de derde in de stand, de Ierse Annelise Murphy (57).

Omdat de punten verdubbeld worden tijdens de ultieme race naar de medailles behoudt Van Acker haar kansen om het olympisch podium te halen. Ze werd deze week slachtoffer van een zware bacteriële infectie."Ik lijd niet meer, maar ik mis energie. Daarom had ik het woensdag moeilijk. Wanneer er een sterke wind is, mis ik kracht en heb ik het moeilijk om de besten te volgen."

Dinsdag loopt Anne Zagré de reeksen van de 100 meter horden. De atlete voelt zich klaar voor de strijd en wil in de eerste plaats "snel lopen".

"De voorbereiding is zonder problemen verlopen. Ik heb alle trainingen kunnen afwerken zoals ik wilde", zegt de 26-jarige Zagré zondag tijdens een persmoment in het zonovergoten olympisch dorp van Rio de Janeiro.

Vier jaar geleden nam Zagré voor het eerst deel aan de Spelen. In Londen ging de Brusselse er toen uit in de halve finales. "Mijn eerste doel is snel lopen. Ik wil vooral goede wedstrijden neerzetten. Als dat lukt, dan zal ik niet ver van een finaleplaats zijn. Maar ik ben er nu nog niet echt mee bezig. Dinsdag wil ik snel gaan in de reeksen. Daarna start ik met hetzelfde doel in de halve finales, en dan zien we wel."

Pieter-Jan Hannes kende door blessureleed geen optimale voorbereiding.

"Het is een moeilijke periode geweest met in het voorjaar veel blessures. Maar ik ben wel altijd blijven trainen, vaak alternatieve oefeningen, en vorige maand op de Nacht van de Atletiek kreeg ik dan de eerste tekenen dat mijn oude niveau nabij was. Daarna heb ik nog een maand naar dit doel kunnen toewerken. Ik heb die tijd nuttig besteed, dus ik hoop dat nu te kunnen tonen", legt de 23-jarige atleet zondag uit.

Louise Carton verdedigt dinsdag de Belgische kleuren op de 5.000 meter. De 22-jarige West-Vlaamse kende in aanloop naar de Spelen een aantal fysieke klachten, onder meer aan de hamstring. "Mijn zomerseizoen verliep wat moeizaam. Daardoor werd ik vaak afgeremd in mijn trainingen, wat wel jammer is. Gelukkig heb ik de laatste weken wel een aantal goeie sessies kunnen afwerken. Nu ben ik aan het afbouwen en voel ik me steeds frisser."

De tweevoudig CrossCuplaureate hoopt dat dinsdag tijdens haar reeks 'alles op zijn plaats valt'. Maar haar kansen op een finaleplaats schat ze laag in. "Het niveau is hier ontzettend hoog, daar is de 10.000 meter het bewijs van. Ik verwacht een snelle wedstrijd en ik ga proberen zo lang mogelijk aan te klampen. Ik hoop vooral nog eens goed te presteren omdat ik deze zomer nog niet heb kunnen tonen welke vooruitgang ik heb gemaakt. Hier loop ik tegen de wereldtop. Ik heb niets te verliezen dinsdag."

Vier jaar na Arnaud Dubois (in Londen) heeft België met Elke Vanhoof opnieuw een BMX-er op de Olympische Spelen. De 24-jarige Antwerpse wil in Rio de Janeiro de finale rijden en sluit eremetaal zeker niet uit. "Fysiek is alles in orde. Elke Vanhoof maakt deel uit van een zestienkoppig deelnemersveld. "Ik ken ze allemaal, het zijn een voor een toppers. In de halve finales wordt het volop strijd", voorspelt ze.

"Maar de finale blijft mijn doel. Eerst wilde ik mij kwalificeren voor de Spelen, nu ik hier ben ga ik voor de finale. Ik hoop op een medaille, al ben ik op papier niet de topfavoriete. Maar sowieso wil ik de finale halen. Daarin is dan alles mogelijk. Kleine details zullen het verschil maken. Je zit met acht op een parcours, je moet een beetje geluk hebben. De start is heel belangrijk, want de eerste blijft vaak voorop. Verder is het gewoon 400 meter alles geven."