Logo of Team Belgium

De olympische koorts begint te stijgen en niet in het minst bij de Team Belgium atleten. Wij gingen hen opzoeken en vroegen hen naar hun dromen en verzuchtingen. We steken van wal met Evi Van Acker. Tijdens de Olympische Spelen van Londen in 2012 haalde ze de bronzen medaille en daar heeft ze ook olympische ervaring opgedaan. Komt daarbij dat Evi in de belangrijkste internationale zeilcompetities nog zelden naast het podium staat … dus dat belooft voor Rio!

Evi Van Acker is begonnen met zeilen in de Optimist toen ze 6 jaar was en sindsdien is ze besmet met de zeilmicrobe. In de lagere school tenniste ze ook veel maar al snel koos ze voor het zeilen omdat ze dat het leukste vond.

“Zeilen is voor mij de mooiste sport die er bestaat. De Laser Radiaal, de discipline waar ik in vaar, is de meest pure vorm van Olympisch zeilen. Mooier wordt het niet! Volgens mij toch niet ;). Elke dag is anders en het is een zeer veelzijdige en complete sport, wat me enorm aantrekt. Je moet een goede techniek hebben, maar ook tactisch inzicht en kennis van regels. Daarnaast moet je ook mentaal weerbaar zijn en een fit en sterk lichaam hebben om de lange competities door te komen. En zoveel meer… “, zegt Evi Van Acker.

Er zijn veel mooie momenten uit haar carrière die Evi Van Acker nooit zal vergeten zoals bijvoorbeeld het Olympisch brons van Londen. “ Dat zal ik uiteraard altijd koesteren, maar de gouden medaille op de Holland Regatta in 2006 draag ik voor altijd in mijn hart. Een week voordien werd er terminale kanker vastgesteld bij mijn vader. Ik was bijzonder verdrietig, maar tegelijk vastberaden een mooie beker mee te brengen om aan zijn ziekbed te kunnen zetten. Ik won de wedstrijd met een gigantische puntenvoorsprong. Het was bizar en bijzonder tegelijk.”

Op 2 juni werd Evi Van Acker door het BOIC officieel geselecteerd voor deelname aan de OS. De laatste rechte lijn wordt ingezet : “Fysiek trainen en Rio-Rio-Rio! Voor ons is het erg belangrijk om veel ervaring op te doen op de plek van de Olympische Spelen om de lokale omstandigheden zo goed mogelijk onder de knie te krijgen. Ik ga nog één keer drie weken op trainingsstage naar Rio met mijn coach Wil van Bladel en mijn teamgenoten Emma Plasschaert en Maité Carlier voor het laatste vertrek eind juli.”

Of Evi ook bepaalde rituelen heeft voor belangrijke competities vroegen we ons af : “Naast onze dagelijkse routines heb ik ook nog twee rituelen. Ik heb een speciaal paar sokken die ik van Hyunghae, de vrouw van mijn coach Wil, gekregen heb en die ik altijd draag tijdens de competitie. Daarnaast moet mijn haar ook altijd goed zitten en vastgemaakt worden met de juiste elastiekjes.”

Een laatste ultieme vraag voor Evi Van Acker: Wat zit er zeker in je Samsonite reiskoffer voor Rio?

“Naast alle voor de hand liggende zaken … Mijn knuffelbeer Leonidas, een tekening van mijn metekindje, een gezelschapsspel – waarschijnlijk Carcasonne – en muggenspray!