Logo of Team Belgium

Fanny Lecluyse heeft België op de 200 meter schoolslag een bronzen medaille bezorgd op het WK kortebaan in Hangzhou, China. Het was nog maar de tweede Belgische medaille ooit op een WK kortebaan, na het brons voor Stefaan Maene op de 200 meter rugslag in 1993. De bronzen medaille geeft Lecluyse vertrouwen voor het verdere verloop van haar carrière, en haar doel om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen 2020 in Tokio.

"Toen ik de muur raakte, keek ik onmiddellijk naar het nummer naast mijn naam. Toen ik de drie zag staan, was ik echt gelukkig. Sinds de start van het seizoen in september was het een doel om hier een medaille te winnen", reageert een trotse Lecluyse. Ze beseft dat er misschien meer in had gezeten. "Ergens hoopte ik zelfs op meer, wanneer je de tijden bekijkt was het niet onmogelijk om te winnen. Ik wachtte te lang met versnellen. In het omkeren verloor ik elke keer wel wat tijd, maar zwemmend ging het wel goed."

Na 150 meter zwom Lecluyse nog in zesde positie. In de laatste 50 meter zette ze een sterke eindsprint in, even snel als winnares Annie Lazor, om alsnog de bronzen medaille binnen te halen. "In de 50 en 100 meter school (waar Lecluyse twee keer zevende eindigde, red), voelde ik dat ik op het einde nog sterk kon terugkomen. Dat gaf me vertrouwen voor de 200 meter." De bronzen medaille en het goede gevoel geven haar veel zelfvertrouwen en ambitie. "Dat ik in het omkeren tijd verlies en zwemmend wel kan terugkeren, bewijst dat ik in grotere zwembaden ook sterk kan presteren. Dit geeft me vertrouwen met het oog op de kwalificaties voor de Olympische Spelen 2020 in Tokio en om betere resultaten te halen", klinkt het ambitieus. De bronzen medaille is de eerste WK-medaille in de carrière van Lecluyse. Eerder pakte de schoolslagzwemster vier medailles op Europese kampioenschappen kortebaan. In 2015 won ze goud op de 200m en zilver op de 50m in Netanya. In 2011 (Szczecin) en 2017 (Kopenhagen) behaalde ze de bronzen medaille op de 200 meter.

Bron : Belga News