Logo of Team Belgium

Er kwamen opnieuw heel wat atleten van Team Belgium in actie op de Olympische Spelen. We onthouden vooral de knappe prestaties van Renée Eykens, Elke Vanhoof en Jérôme Guery.

Met Jérôme Guery heeft Team Belgium een ruiter in de finale van het jumpingtornooi. Net zoals dinsdag voor de tweede ronde, heeft Jérôme Guéry zich woensdag in extremis geplaatst voor de finale van de jumping op de Olympische Spelen. Guéry eindigde als 37ste niet bij de eerste 35 ruiters die zich normaal plaatsen voor de finale. Maar omdat er van elk land maar maximum drie ruiters mogen deelnemen aan de finale, mag Jérôme Guéry zich samen met zijn paard Grand Cru van de Rozenberg toch opmaken voor de finale van vrijdag.

Renée Eykens heeft zich geplaatst voor de halve finales van de 800 meter op de Olympische Spelen. Ze finishte als vierde in haar reeks in 2:00.00, een ruime verbetering van haar persoonlijk record!

"Ik ben hier niet goed van", straalde de atlete na haar knappe prestatie in de reeksen. "Tijdens de laatste rechte lijn liep ik met de eersten naar de finish en dacht ik: dit kan toch niet? Ik had mij wel voorgenomen om mij volledig te smijten en alles te geven en uiteindelijk kom ik quasi tegelijkertijd met de winnares (de Keniaanse Sum, red) over de streep. Ik denk niet dat ik het veel beter had kunnen doen. Ik ben echt heel blij."

Elke Vanhoof heeft in de plaatsingswedstrijd van de BMX-competitie bij de vrouwen met 35.325 de zesde tijd neergezet.

In de individuele tijdrit was de Colombiaanse titelverdedigster Mariana Pajon (34.508) de snelste. De zestien deelneemsters stoten allemaal door naar de halve finales, die vrijdag op het programma staan. Op basis van hun uitslag van vandaag/woensdag worden ze in twee groepen onderverdeeld. De top acht mag vervolgens in de finale strijden om de medailles.

Elke Vanhoof komt in de tweede reeks van de halve finales uit, waarin ze het opneemt tegen de Australische Caroline Buchanan, Laura Smulders (Ned), Brooke Crain (VSt), Lauren Reynolds (Aus), Yaroslava Bondarenko (Rus), Nadja Pries (Dui) en Priscilla Stevaux Carnaval (Bra).

Bashir Abdi is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 5000 meter. De 27-jarige Abdi liep 13:42.83, waarmee hij 16de werd in de eerste van twee reeksen en ruim boven zijn persoonlijk record (13:06.10) bleef.

Vicewereldkampioen Si Mohamed Ketbi, de nummer zes van de wereld, werd jammer genoeg niet opgevist voor de herkansingen van de klasse tot 58 kilogram in het taekwondo bij de mannen. De amper achttienjarige Ketbi ging in de achtste finales met 1-8 cijfers onderuit tegen de Australiër Safwan Khalil, de nummer negen van de wereld, maar behield nog een waterkans op brons. Als Khalil zou doorstoten naar de finale, mocht Ketbi immers alsnog naar de herkansingen, waar een bronzen medaille het hoogst haalbare is. De Australiër verloor echter zijn kwartfinale.

Chloé Leurquin staat na afloop van de eerste ronde op de gedeelde 56ste plaats op het olympische golftornooi bij de vrouwen. Dit op een totaal van 60 deelneemsters.

De 26-jarige Leurquin, de nummer 407 van de wereld, werkte op de Olympic Golf Course in haar geboortestad haar eerste achttien holes af en liet daarin zes bogeys en een dubbele bogey noteren. Dat leverde haar een score van 79 slagen op, acht over par.