Logo of Team Belgium

De Olympische beweging heeft een pionier verloren. De Venezolaanse Flor Isava Fonseca, erelid van het IOC, stierf op 99-jarige leeftijd.

Als lid van het ruiterteam van Venezuela tijdens de Melbourne Games van 1956 was ze een van de eerste twee vrouwen die in 1981 in het IOC werden gekozen, een status die ze 20 jaar lang behield. In 1990 was zij zelfs de eerste vrouw die zitting had in de executive board.

Flor Isava Fonseca is afkomstig uit Caracas, waar ze in 1921 werd geboren en studeerde in Frankrijk en België. Met een graad in de literatuur en een master in moderne talen begon ze als journaliste voordat ze zich op het schrijven ging richten. Bij haar terugkeer in haar geboorteland in 1939 begon z met sporten, van tennis tot paardensport, van veldhockey tot zwemmen, voordat ze zich begin jaren vijftig met golf begon.

Na de oprichting van de Venezolaanse ruiterbond, heeft ze in het Venezolaanse Nationaal Olympisch Comité gezeteld, later werd ze benoemd tot sportadviseur van de president van de republiek.

In het IOC was ze lid van verschillende commissies, waaronder "Vrouwen en Sport" tussen 1995 en 2001.