Logo of Team Belgium

Met 2 sportieve ouders was Florent Claude al van kindsbeen af met verschillende sporten bezig maar hij richtte zich al snel op het skiën en het biatlon in het bijzonder. Sinds hij in juni 2017 officieel zijn Belgisch paspoort kreeg, hoopt Florent Claude zich te kwalificeren voor de Winterspelen in PyeongChang en daar onze Belgische kleuren te verdedigen. Een gespek over zijn sport en de Olympische Spelen.

Biatlon is een combinatie van 2 verschillende sporten: langlaufen en schieten. Het is een langlaufwedstrijd waarbij de deelnemers op bepaalde punten moeten geweerschieten op een doel. Wordt dat doel gemist, dan betekent dit tijdverlies, in de meeste varianten doordat een extra strafronde moet worden gelopen voor men op het eigenlijke parcours verder mag gaan. Bij het langlaufen gaat je hartslag omhoog, terwijl je voor het schieten juist een rustige hartslag nodig hebt. Wanneer je snel langlauft, heb je dus meer kans om mis te schieten, waardoor je dus straftijd of een strafronde krijgt. Wanneer je – te - langzaam langlauft, verklein je de kans om te winnen ook. De afwisseling van inspanning en ontspanning maakt de sport zo aantrekkelijk, zwaar en leuk om te doen.

Florent Claude : “Biatlon is een boeiende sport, het is een mix van twee tegengestelde disciplines. In het skiën heb je uithouding nodig en precisie bij het schieten. De fusie van deze twee sporten verplicht de atleet om de juiste compromissen te sluiten. Van een extreem moment van adrenaline en snelheid overgaan naar luciditeit en kalmte."

Hoofddoel van dit seizoen
Florent Claude wil heel graag een ticket bemachtigen voor de Olympische Spelen in PyeongChang, zijn hoofddoel van dit seizoen.

“Mijn ambities voor PyeongChang zullen afhangen van mijn resultaten op de wereldbekers die er nu aankomen. Afhankelijk van wat ik daar presteer zal ik meer kijk hebben over waar ik me situeer. Ik weet dat ik tot veel in staat ben, maar je moet natuurlijk in vorm zijn en optimaal presteren op de bewuste dag! Het zijn heel bijzondere wedstrijden tijdens de Olympische Spelen, heel stresserend voor de favorieten, dus zeg ik bij mezelf dat de outsiders een kans kunnen hebben, aan mij om die kans te grijpen.”

In de ban van de Olympische Spelen
Net als vele andere topatleten, is ook Florent Claude in de ban van de Olympische Spelen, het sportevenement dat één keer om de vier jaar wordt georganiseerd en die de hele sportwereld op zijn kop zet.
“De Olympische Spelen, het grootste planetaire evenement, zijn magisch. Ook de aanloop naar de spelen is mythisch, alle atleten zijn op zoektocht naar de graal. Er zijn wereldbekers, wereldkampioenschappen, maar geen enkel sportevenement verzamelt zoveel sportdisciplines, zoveel topatleten van overal ter wereld ! Deelnemen aan de Spelen zie ik als een ongelooflijke kans en als je die kans krijgt is ervan genieten en je concentreren op je doelstellingen de boodschap.”

Als hij er de tijd voor heeft, wil Florent Claude heel graag naar het langlaufen gaan kijken en ook naar het alpineskiën, een sport die hij kent en die hij zelf als kind en als tiener beoefend heeft.

“En uiteraard gaan supporteren voor de andere atleten van Team Belgium, dat spreekt voor zich! Er zijn zoveel sporten die ik graag zou willen zien … als het programma het toelaat, zou ik ook graag ice- hockey meepikken. Maar alles zal van de competitiekalender afhangen, we hebben veel wedstrijden op die 15 dagen in PyeongChang, op de eerste plaats komt presteren en recupereren, de rest zien we ter plaatse.”

Zijn mooiste sportmoment
“Mijn eerste internationale medaille op een wereldkampioenschap bij de junioren. Het is die eerste medaille die je vertelt dat het mogelijk is, die je zin geeft om verder te doen en om andere medailles te winnen.”

Zijn grootste ontgoocheling
“Ik was me aan het voorbereiden op de Spelen van Sotchi 2014, toen heb ik nogal wat last gehad van blessureleed aan mijn rug en mijn knie, daardoor heb ik niet genoeg kunnen trainen en zag ik mijn droom in rook opgaan.”