Logo of Team Belgium

In het Sport Vlaanderen Topsportcentrum aan de Blaarmeersen in Gent zet Team Belgium de laatste rechte lijn in naar het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in Györ (Hongarije). Een aandachtige bezoeker was drievoudig olympiër, Gentenaar en Belgiës Young Ambassador Gaelle Mys. De ex-topgymnaste zal onze atleten wegwijs maken in hun eerste olympische competitie en de waarden die eraan verbonden zijn.

“Voor de jonge atleten is het EJOF een uitstekende voorbereiding voor later,” aldus Gaelle Mys. “Er hangt een beetje dezelfde sfeer als in het olympisch dorp op de Spelen. Bovendien is het EJOF een mooie kans om de atleten te laten kennismaken met de waarden vriendschap, uitmuntendheid en respect, de kernwaarden van het olympisme. Dat is precies de hoofdopdracht van de Young Ambassadors: we ondersteunen de atleten om het beste van zichzelf te geven maar tonen ook dat sport meer is dan competitie alleen.”

19 Young Ambassadors

Het Young Ambassadors Programme zag het levenslicht in 2010 tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Singapore. Voor Györ vaardigden 19 NOC’s een Young Ambassador af. “Het zijn allemaal jongeren tussen 20 en 25 jaar,” vertelt Gaelle Mys. “We hebben de afgelopen weken verschillende keren contact gehad om het programma uit te werken.”

Gaelle Mys, die zelf deelnam aan het EJOF in Lignano (2005) en daar de allroundfinale en twee toestelfinales turnde, zette na de Spelen in Rio een punt achter haar gymnastiekcarrière. Intussen is ze afgestudeerd als interieurarchitecte. “Na het EJOF ga ik op reis. Daarna ga ik me bezinnen over mijn toekomst,” vertelt ze. Ligt die toekomst in of naast de gymnastiek? “Zowel gymnastiek als architectuur zijn mijn passie maar ze zijn moeilijk te combineren. Die knoop moet ik dus nog doorhakken,” besluit Gaelle Mys.

Team Belgium in beeld