Logo of Team Belgium

De Zuid-Koreaanse provincie Gangwon ontvangt van 19 januari tot en met 1 februari de vierde wintereditie van de Jeugd Olympische Spelen. Team Belgium telt 2 atleten:  shorttracker Lowie Dekens en alpineskiër Christos Bouas. De jonge topatleten worden aangevoerd door delegatieleider, Gert Van Looy, Senior Games Manager bij het BOIC. Voorzitter van het BOIC, Jean-Michel Saive en Cédric Van Branteghem, CEO van het BOIC, reizen ook af naar Zuid-Korea om er de atleten een hart onder de riem te steken. 

Voor deze editie keren de Jeugd Olympische Winterspelen (JOS) terug naar het gastland van de 'grote' Winterspelen van 2018, naar Zuid-Korea. De Spelen vinden plaats in de steden PyeongChang en Gangneung. De infrastructuur van PyeongChang 2018 zal volop worden ingezet om een nieuwe generatie topatleten te laten proeven van de olympische sfeer. 

In Zuid-Korea zullen zo’n 1900 winteratleten - 950 jongens en 950 meisjes - uit 81 nationale Olympische comités van 15 tot en met 18 jaar oud strijden om de medailles in de volgende sporten: alpineskiën, biatlon, bobsleeën, curling, freestyle skiën, figuurschaatsen, langebaanschaatsen, langlaufen, noordse combinatie, rodelen, shorttrack, skeleton, skischansspringen, snowboarden en ijshockey. 

De sporten op de JOS zijn dezelfde als die op de Olympische Spelen, maar met een gelimiteerd aantal sporten, disciplines en deelnemers. Daarnaast zijn er extra disciplines, bijvoorbeeld een gecombineerde biatlon/langlaufestafette, een ijshockeyvaardigheidswedstrijd en een shorttrackestafette met vier verschillende landen per team. 
 
Eerste ervaring met internationale olympische competitie 

De JOS is een multidisciplinaire sportcompetitie waarbij jonge atleten hun niveau kunnen meten binnen hun rechtstreekse leeftijdscategorie. Voor sommigen is dit hun eerste ervaring met een internationale competitie en de gelegenheid om zichzelf te evalueren. 

Gert Van Looy: “Voor het BOIC zijn de Jeugd Olympische Spelen een gelegenheid om onze jonge topsporttalenten te zien evolueren binnen een multidisciplinaire internationale competitie en om het potentieel van de Team Belgium atleten te evalueren. Samen met de gemeenschappen en de respectievelijke federaties onderzoeken we hoe we deze jonge toptalenten kunnen steunen en begeleiden in hun carrière. ”  

Selectie

Zoals voor de Olympische Spelen moeten atleten zich kwalificeren om deel te nemen aan de Jeugd Olympische Spelen. Zij moeten voldoen aan selectiecriteria opgesteld door het IOC, de internationale en nationale federaties.   

Op 22 december is de selectiecommissie van het BOIC bij elkaar gekomen om de verschillende kandidaten te evalueren en heeft beslist om Lowie Dekens en Christos Bouas te selecteren. 

Gert Van Looy: “Het inschatten van de prestaties op de Jeugd Olympische Spelen is niet  eenvoudig. De deelnemende atleten zijn allemaal toppers in hun discipline maar door de internatione beperkingen op het aantal deelnemers per land is het heel moeilijk om realistische voorspellingen te maken. In disciplines zoals shorttrack natuurlijk is alles mogelijk. Het BOIC verwacht dat een atleet op de JOS zijn beste resultaat neerzet.  
Het BOIC zal erop toezien dat de geselecteerde atleten in Gangwon in optimale omstandigheden kunnen deelnemen aan de JOS. Ik hoop dat deze deelname het hoogtepunt wordt van hun seizoen.” 

De delegatie 

Gert Van Looy voert het zes-koppige Team Belgium aan. Lowie Dekens en Christos Bouas worden begeleid door hun respectievelijke coachen: Maarten Slembroeck en Xan Alaerts. Iris Vande Wiele is kiné.   

Venues 

In de provincie Gangwon zijn 4 competitieclusters: PyeongChang, Gangneung, Jeongseon and Hoengseong. 

Shorttracker Lowie Dekens schaatst in de Gangneung Ice Arena, Coastal Cluster. Christos Bouas aan het werk zien kan in het Jeongseon High1 Ski Resort (JHO) in de Mountain Cluster. 

De coastal cluster en de moutain cluster liggen op 2 uur rijden van elkaar. 

Gert Van Looy: “De wedstrijden van Lowie en Christos volgen na elkaar, we zullen de tijd hebben om van de ene cluster naar de andere te gaan en beide atleten goed kunnen opvolgen en de competities bijwonen. Jammer is natuurlijk dat de atleten elkaar heel weinig zullen ontmoeten tijden de Spelen.” 

Educational programme 

De Jeugd Olympische Spelen staan voor topsport, maar ook voor cultuur en educatie. 

Gangwon 2024 zal, net zoals eerdere Jeugd Olympische Spelen, een 'Educational Programme' aanbieden. Dit programma omvat een reeks workshops en evenementen die een ludiek, leerzaam en boeiend karakter hebben. De activiteiten richten zich op verschillende aspecten, waaronder de olympische waarden, blessurepreventie, mentale gezondheid, bescherming van atleten, prestatieverbetering, veilig sporten en doping en wedstrijdmanipulatie.  

Vertrek atleten 

Shorttracker Lowie Dekens vertrekt op 16 januari om 11:15 vanuit Brussels Airport naar Zuid-Korea. 

Alpineskiër, Christos Bouas vertrekt vanuit Munchen op 18 januari.