Logo of Team Belgium

Filippo Ganna volgt zichzelf op als wereldkampioen tijdrijden. Wout van Aert moet vrede nemen met zilver op 5.37, Remco Evenepoel keert huiswaarts met brons. Om 14u41 trok de Panamees Christofer Jurado Lopez zich als eerste op gang op het startpodium in Knokke-Heist. Vervolgens was het aan Matteo Sobrero. De Italiaan won vorige week nog met Italië goud in de Mixed Team Relay, nu moest hij alleen aan de bak.

 "Dit is het zilver te veel", sprak Wout Van Aert meteen na afloop. "Er is niet veel blijheid met deze zilveren medaille", zei hij in een eerste reactie. "Ik rijd een goede tijdrit, maar dit is het zilver te veel. Er valt me niets te verwijten. Ik rijd snel, maar ik word op waarde geklopt door Ganna. Hij is een superspecialist, echt een enorm sterke tijdrijder. Eigenlijk moet ik dan tevreden zijn met zilver, want hij is veel meer een tijdrijder dan ik, maar ik ben niet tevreden."

"Vijf seconden is niet veel", ging hij verder. "Gevoelsmatig moet ik tevreden zijn, maar al die zilveren medailles? Ik ga ze thuis eens tellen. Of neen, dat doe ik misschien beter niet, want goed voor het kopke zal dat niet zijn."

"Ik heb er het maximale uitgehaald", zei Remco Evenepoel na afloop. "Op het EK was ik veel te snel gestart en daardoor verloor ik misschien wel het goud", zei hij in een eerste televisiereactie. "Op het eind viel ik immers stil. Hier hebben we het anders aangepakt. Er werd een tempoplan opgesteld en ik voerde dat perfect uit. Op het eind kon ik daardoor zelfs nog wat versnellen en dat was nodig om dit brons te halen. Op dit parcours heb ik er het maximale uitgehaald, ik ben blij dat ik opnieuw tussen de 'jongens' sta en ik ben tevreden met dit brons. Wout van Aert en ik wilden graag samen op het podium staan, maar natuurlijk droomden we niet van twee en drie." Onderweg verloor Evenepoel zijn drinkbus, maar hij was zich daar niet van bewust.

"Ik had daar het gevoel dat ik op een steentje zat, even had ik schrik om weg te schuiven zelfs. Die bidon? Tja. Nadat ik de eerste keer dronk, stak ik die terug, maar ik had de lucht er niet terug in gelaten waardoor de bidon te los in mijn houder zat. In die bocht zat een putje, ging ik voluit en viel die bidon. Erg was dat niet."

Bondscoach Sven Vanthourenhout houdt gemengde gevoelens over aan het zilver voor Wout van Aert en brons voor Remco Evenepoel in de tijdrit van het WK wielrennen. "Voor twee medailles hadden we vooraf getekend, maar nu voelt dit toch een beetje zuur", verklaarde de Belgische T1.

"Het mocht voor ons niet zijn vandaag", reageerde Vanthourenhout. "Ganna heeft gewoon sneller gereden en geen enkele fout gemaakt. We hoopten dat Wout en Remco met de steun van het thuispubliek het verschil konden maken, maar Ganna had op het einde net dat tikkeltje kracht extra in de benen. Een dubbel gevoel dus. Dat het verschil na een tijdrit van ruim 43 kilometer slechts zes seconden is, zegt alles over de kleine verschillen."

Vanthourenhout richt de blik al naar volgende zondag, wanneer de Belgen, met Van Aert en Evenepoel, op zoek gaan naar een nieuwe medaille in de wegrit. "Deze prestatie geeft vertrouwen voor de week die komt", aldus de bondscoach. "We moeten nu de focus behouden. We zullen onze verantwoordelijkheid niet ontlopen en zullen tijdens de koers de juiste beslissingen moeten nemen. Wout en Remco dienen nu eerst volop te herstellen van deze tijdrit."

Belga