Logo of Team Belgium

Op 1 november was het precies 100 dagen te gaan vooraleer op 9 februari in PyeongChang de Zuid-Koreaanse president, Moon Jae-in, de XXIIIe Olympische Winterspelen officieel voor geopend zal verklaren. Gert Van Looy, chef de mission voor Team Belgium is net terug van een werkbezoek aan de Zuid-Koreaanse stad: “Alles wijst erop dat PyeongChang 2018 tijdig zal klaar zijn.” 

De voorbereidingen op de Winterspelen van 2018 in PyeongChang verlopen naar wens. “Er is uiteraard nog veel werk maar alles wijst erop dat men tijdig klaar zal zijn. De sportinfrastructuur ziet er heel goed uit en ook beide Olympische dorpen zullen klaar zijn.

De venues voor de verschillende sporten zijn verdeeld over twee clusters: de Gangneug en Mountain Cluster, een kust- en bergcluster. De vier venues waar de indoor-ijssporten worden gehouden van de Gangneung Coastal Cluster bevinden zich bij elkaar in één Olympisch Park. Dit is gelegen op zo’n 6km van het Olympisch dorp. De stadions in de Mountain Cluster zijn verdeeld over drie parken, het Alpensia Sports Park, het Bokwang Snow Park en het Jeongseon Alpine Centre. Het Olympisch dorp bevindt zich op 5 minuten van het Alpensia Sports Park.

Alle competitiesites bevinden zich in een straal van 30 minuten van het Olympisch dorp. Enkel de snelheidsnummers van het skiën liggen op zo’n 45 minuten van het dorp verwijderd.

"Het Olympisch dorp in het Olympic Park Gangneung heeft mooie, ruime appartementen. In de bergen zal er minder beschikbare ruimte zijn per appartement . Hier worden meer bedden per appartement voorzien waardoor de gemeenschappelijke ruimte sterk gereduceerd wordt. We zullen de ruimtes maximaal moeten benutten en iedereen vooraf goed moeten inlichten.”

Een zeer accurate indruk
Op 100 dagen blijven er toch nog een aantal pijnpunten. Het Koreaans zou een struikelblok kunnen worden vooral voor de toeschouwers. Het gebrek aan Engelstaligen kan ook zeer vertragend werken bij eventuele problemen. Door een gebrek aan accommodaties in de nabijheid voor de toeschouwers en de extra officials zijn die verblijven soms zeer ver gelegen van de verschillende venues, dat zou ook voor problemen kunnen zorgen.

“Voor de atleten zijn vooral het grote tijdsverschil van 8 uur, de lange vlucht tot Seoul en dan nog eens het bustransport van 6 uur tot in PyeongChang de belangrijkste hindernissen. Het transport naar de trainingen en de competities lijkt goed geregeld. De venues zijn goed bereikbaar en het transport schema is uitstekend. De organisatie van PyeongChang maakt over het algemeen een zeer accurate indruk. Zuid-Korea is een modern land, welvarend, met technologische voorsprong. Dat uit zich in de aanpak van de Spelen.”, vult de chef de mission aan.

Een grote delegatie voor PyeongChang
Tijdens de Olympische Spelen in 1936 in het Duitse Garmisch-Partenkirchen telde Team Belgium 27 atleten, in 1928 in Sankt Moritz was de Belgische delegatie 26 atleten groot, in 1924 kwalificeerden zich 18 atleten voor deelname aan de Olympische Winterspelen in het Franse Chamonix. In de eerste na-oorlogse editie van 1948 in Sankt-Moritz waren er dat 11. Sindsdien telde de Belgische delegatie nooit meer dan 10 atleten.
“Op dit ogenblik is het nog koffiedik kijken, het is heel moeilijk te zeggen hoeveel atleten zullen uitmaken van Team Belgium aangezien de kwalificatiewedstrijden voor bijna alle sporten nog volop aan de gang zijn. In sommige sneeuwsporten gaan die zelfs door tot 21 januari … Indien alles verloopt zoals verwacht, zullen we met de grootste na-oorlogse delegatie ooit naar de winterspelen gaan en zullen we ook vertegenwoordigd zijn in het meeste aantal sporten ooit, naar verwachting 9.
In het kunstschaatsen zijn de kwalificatiemomenten afgelopen en hebben we 2 quotaplaatsen behaald. Voor de andere sporten gebeurt de selectie op basis van een ranking. Die kunnen behaald worden op world cups of op andere competities waar ranking punten te verdienen zijn. De definitieve selectiedatum, afhankelijk van reallocaties is naar verwacht op 21 januari.”

Spanninge met Noord-Korea
Dat de gekende spanningen met Noord-Korea een domper zouden kunnen plaatsen op de Olympische droom van de Belgische atleten, denkt de chef de mission niet.

“Ik mag hopen van niet, maar daar heeft het IOC noch het BOIC weinig tot geen invloed op. Noord-Korea heeft alleszins atleten geselecteerd voor de Spelen, men gaat er dus van uit dat dat een positief gegeven is.”