Logo of Team Belgium

Voor de 16e editie van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) trekken de beste jonge sporttalenten van Europa van 23 tot 30 juli naar Banská Bystrica. Tien sporten staan er op het programma: artistieke gymnastiek, atletiek, badminton, basketbal, handbal, judo, tennis, volleybal, wielrennen en zwemmen. Games Manager van het BOIC, Gert Van Looy, is Chef de Mission, Shari Van Lierde is Team Leader. Zij waren van 26 tot 29 april in de Slovaakse stad voor een Chef de Mission Seminar.   

Op minder dan 100 dagen van de openingsceremonie is Banská Bystrica zo goed als klaar om deze zestiende zomereditie te verwelkomen, zegt Gert van Looy na het Chef de Mission Seminar. Maar wat staat er op het programma tijdens zo’n seminarie? 

Gert Van Looy:: “Belangrijk is om de situatie ter plaatse in te schatten. Er wordt een bezoek gebracht aan de sportinfrastructuren, aan de logementen voor de delegatie. We krijgen een zicht op de afstanden tussen de verschillende accommodaties, de organisatie van het transport. Dat geeft aan de deelnemende NOC’s een idee over de verschillende aspecten van de organisatie en van hoe ze zich praktisch kunnen organiseren. Tijdens zo’n Chef de Mission Seminar kunnen ook vragen gesteld worden en voorstellen gedaan worden aan het organisatiecomité. Die interactie is nuttig en wordt zeer geapprecieerd.” 

We hebben tijdens de Chef de Mission meeting ook kunnen vaststellen dat het organisatiecomité werkt met bekwame mensen die veel ervaring hebben met internationale en olympische competities.” 

 Banská Bystrica kreeg in 2017 de titel 'Europese sportstad' en beschikt dus over een uitstekende sportinfrastructuur. 

Gert Van Looy: We hebben tijdens het Chef de Mission Seminar o.m. de verschillende sportvenues kunnen bezoeken en die zien er inderdaad één voor één zeer goed uit. Centraal in de stad ligt een groot sportpark met venues voor atletiek, badminton, judo, tennis en zwemmen. Op korte afstand daarvan worden de competities voor basketbal, gymnastiek en wielrennen georganiseerd. Het sportpark ligt vlakbij de universitaire campussen waar Team Belgium zal gehuisvest worden in studentenkamers. 

De volleybalcompetities worden in Zvolen, een stadje op zo’n 20 minuten van het centrum van  Banská Bystrica, gehouden. Onze atleten zullen in die buurt logeren. 

Teambuildingstage in Louvain-la-Neuve 
Voor hun vertrek wordt het jonge Team Belgium uitgenodigd door het BOIC om van 18 tot 20 juli deel te nemen aan een Teambuildingstage in Louvain-la-Neuve. 
Niet alleen atleten maar ook de begeleiders, coaches, de medische begeleiding en de BOIC staf worden uitgenodigd. 

Gert Van Looy : “De bedoeling van deze teambuilding stage is om voor het vertrek de volledige delegatie samen te brengen zodat iedereen elkaar leert kennen. Deze jonge atleten hebben nog geen of weinig internationale ervaring en al zeker niet samen met andere sporten. Hen voorbereiden op deze multi-disciplinaire competitie is een belangrijk onderdeel van het trainingskamp. Ook zeer belangrijk is dat de medische staf de atleten leert kennen. Het samenleven met wederzijds respect, het plezier van het samen trainen, het creëren van een teamgeest zijn pluspunten waar het BOIC belang aan hecht en die je ervaart tijdens zo’n stage.” 

Team Belgium neemt deel in negen sporten 
Gert Van Looy verwacht dat zo’n 50 atleten zullen deelnemen in Banská Bystrica. 50 atleten uit negen sporten – atletiek, badminton, basketbal, judo, gymnastiek, tennis, volleybal, wielrennen en zwemmen. 
De federaties dragen de atleten voor die hebben voldaan aan bepaalde criteria opgelegd door de betrokken federatie. Het BOIC selecteert de atleten op basis van de voorstellen van de federaties. 

Welke atleten op 23 juli naar Banská Bystrica zullen afreizen, hoort u van ons begin juli.