Op 23 juli vertrekken 51 jonge beloftevolle Team Belgium atleten vanuit Zaventem richting het Slovaakse Banska Bystrica om er van 24 tot en met 30 juli deel te nemen aan de zestiende zomereditie van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF). Chef de Mission is Gert Van Looy, Games Manager bij het BOIC.
Gert Van Looy was reeds Chef de Mission voor de zomeredities van 2011 in Trabzon, van Utrecht in 2013 en dat van Györ in 2017 en voor de winteredities van 2007 in Jaca en van 2009 in Silezië.
Hij was ook delegatieleider voor Team Belgium tijdens de Olympische Winterspelen van PyeongChang in 2018.
Tijdens de Olympische Spelen is één van de belangrijkste missies van het BOIC, optimale omstandigheden te creëren opdat de atleten daar optimaal kunnen deelnemen aan en presteren op de Spelen. Op de Olympische Spelen gaat het over high performance.
Op een EJOF wordt er uiteraard ook verwacht van de atleten dat zij gaan voor hun beste resultaat maar de prestatie op zich is niet de enige prioriteit en zeker geen carrière doel.
Tijdens het EJOF kunnen de beste jonge Europese atleten internationale ervaring opdoen en kennismaken met alle aspecten van de ‘Olympische Spelen’. Het EJOF is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de jonge atleet.
“Voor de meeste atleten is deze deelname aan het EJOF de eerste deelname aan een internationale multidisciplinaire competitie binnen hun leeftijdscategorie. Het EJOF gaat in eerste instantie over de ervaring en het leermoment. Daar besteden we bij het BOIC de meeste aandacht aan zowel tijdens de voorbereidende stage als tijdens het EYOF zelf. Onze job is om de atleten dat leermoment zoveel mogelijk te laten ervaren, om zoveel mogelijk te leren presteren, hen een topsportmentaliteit aan te meten.”
“Atleten kunnen ter plaatse deelnemen aan het zogenaamde “Educational Programme”, dat is een activiteiten- en informatieprogramma dat hen wegwijs maakt in allerlei aspecten die belangrijk zijn voor een topsporter zoals voeding en trainingsprogramma’s bijvoorbeeld maar ook over Olympische waarden, en de Olympische tradities, zoals de openingsceremonie, de vlaggendragers, het aansteken van de Olympische vlam en de Olympische waarden. Het BOIC spoort de atleten aan om daar zoveel als mogelijk aan deel te nemen.”
Selectie van de atleten
De nationale federaties stellen elk hun eigen selectiecriteria op in overleg met het BOIC.
Op basis van die criteria doen de nationale federaties voorstellen voor de selectie van atleten. De selectiecommissie van het BOIC beslist dan of een atleet geselecteerd wordt voor deelname aan het EJOF. De beste Belgische topsporttalenten worden geselecteerd.
Veel atleten die in Banska Bystrica zullen deelnemen aan het EJOF maken deel uit van een Be Gold project. Ik denk dan aan onze volleyballers en de gymnasten .
Anderzijds indien je als een atleet goed presteert op het EJOF, dan bestaat de kans om opgenomen te worden in een Be Gold project.
Wat is zijn favoriete EJOF-moment, vroegen we aan de Chef de Mission voor Team Belgium? “Ik herinner mij dat we met het judo tijdens het EJOF van Tampere in 2009 getraind hebben in een dojo die in een ondergrondse schuilkelder was ondergebracht. Sami Souchi en Toma Nikiforov waren daar toen aan het trainen.
In Tbilisi in 2015 hadden de meisjes in de basketbalcompetitie een achterstand van 29-0 tijdens de wedstrijd tegen Rusland toen ze ineens aan een geweldige comeback begonnen. Ze hebben toen de wedstrijd gewonnen met een score van 55-59. Geweldig de sfeer die er toen heerste!.
Maar het mooist, vind ik, is – en dat zie je op iedere EJOF telkens weer – dat je op zo’n EJOF merkt hoe de atleten niet enkel elkaar leren kennen maar ook andere sporten en de prestaties van andere atleten meer begrijpen en respecteren.”