Logo of Team Belgium

Snowboardster, Evy Poppe die op de slopes van Lausanne de jury overtuigde met haar acrobatische tricks en de gouden medaille veroverde, mocht tijdens de sluitingsceremonie van deze derde wintereditie van de Jeugd Olympische Spelen de Belgische driekleur dragen. Met twee gouden medailles en knappe prestaties van negen talentvolle atleten, blikt chef de mission, Gert Van Looy, tevreden terug.

Gert Van Looy: “Deze derde wintereditie van de JOS is voor Team Belgium over het algemeen goed verlopen. De sfeer zat goed, zowel bij de atleten als bij de coachen en de staf.
Ik ben heel trots op de twee gouden medailles die Team Belgium mee naar huis mag nemen. Het goud van Evy Poppe in de slopestyle en de gouden medaille van Anke Steeno met het NOC ijshockeyteam waren meer dan 2 kersen op de spreekwoordelijke taart. Twee maal goud dat geeft ook een boost aan alle atleten en coachen.”

Hoe hebben de atleten individueel gepresteerd?, willen we weten van de chef de mission.

Gert Van Looy: “Om atleet per atleet te evalueren is het op dit ogenblik wat vroeg. Wat we wel kunnen zeggen is dat alle atleten hun uiterste best gedaan hebben en het beste van zichzelf gegeven. Ik heb geen ontgoochelingen gezien in Lausanne, na elke competitie was er steeds weer opnieuw een positieve sfeer. Samen met de gemeenschappen moeten we nu onderzoeken hoe we deze jonge toptalenten kunnen steunen en begeleiden in hun carrière.”

“Ik denk dat we tevreden mogen zijn met de behaalde resultaten en met de inspanningen geleverd door de atleten en hun begeleiding. Het was in ieder geval zeer aangenaam om met deze jonge toppers te mogen werken. Ik wil iedereen danken voor de positieve inbreng.”, vult de chef de mission nog aan.

Lausanne 2020 : pluim voor de organisatie
“Het organisatiecomité voor Lausanne 2020 heeft uitstekend en professioneel werk geleverd. Het Olympisch Dorp in Lausanne was prachtig en zorgde mee voor een zeer positieve sfeer. De afstanden tussen de verschillende sneeuwsporten waren wel vrij lang en soms ook echt lastig. Het waren hele lange dagen voor zowel de atleten als de coachen, vroeg uit de veren om op tijd op de competitiesite toe te komen en daarna nog een lange terugreis maken terug naar het dorp. Maar ondanks alles is iedereen daar goed mee omgegaan. Het organisatiecomité was heel flexibel en reactief op alle vragen en bemerkingen. Het eten was ook uitstekend en dat maakt heel veel goed.”

Zien we atleten terug in Peking 2022?
Gert Van Looy: “Dat hoop ik, hopelijk toch een paar. Het zal niet eenvoudig zijn maar er zijn toch wel een aantal atleten die potentieel hebben om door te groeien tot de wereldtop.”

Gangwon verwelkomt vierde wintereditie
Op 22 januari viel het doek over de derde wintereditie van de Jeugd Olympische Spelen in Lausanne, daar werd de fakkel doorgegeven aan Gangwon dat in 2024 de vierde wintereditie mag verwelkomen.

Belgische medailles op JOS
Tijdens de vorige wintereditie van de JOS die zich afspeelde in Lillehammer in 2016 wonnen Xander Vercammen zilver en Stijn Desmet goud.

Daarvoor won skiër Dries Van Den Broecke zilver op de slalom tijdens de eerste editie in het Oostenrijkse Innsbruck in 2012.