Logo of Team Belgium

Gewichtheffen is op voorstel van Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) toegevoegd aan de Vlaamse topsporttakkenlijst. Handbal wordt van die lijst geschrapt. Dat raakte donderdag bekend.

De Vlaamse regering legt in aanloop naar elke olympiade een Vlaamse topsporttakkenlijst vast met uitsluitend sporttakken die in aanmerking komen voor financiële steun voor hun topsportwerking. Gewichtheffen komt nu op die lijst terecht.

"Met een schitterende vijfde plaats op de voorbije Olympische Spelen zette Nina Sterckx het gewichtheffen weer stevig op de kaart", zegt Weyts in een persbericht."We investeren al jaren in een stevig onderbouwd topsportbeleid en dat loont ook. Zoals we dit onder meer doen in het gewichtheffen, investeren we gericht daar waar we een realistische kans maken op een mondiale top 8 of op een top 3 op Europese wedstrijden. Dit is niet enkel een symbolische erkenning, maar zal ook ten goede komen aan de professionalisering van deze sport."

Door de opname van gewichtheffen op de Vlaamse topsporttakkenlijst kan de Vlaamse Gewichtheffers & Powerlifting federatie nu beroep doen op financiële steun voor talentdetectie en verdere ontwikkeling van talentvolle gewichtheffers om zich voor te bereiden op deelname aan internationale wedstrijden zoals de Olympische Spelen. De Olympische Spelen van 2020 werden omwille van het coronavirus een jaar uitgesteld.

De vorige topsporttakkenlijst werd daardoor verlengd tot het einde van dit jaar. In aanloop naar de Olympische Spelen van 2024 in Parijs legt Ben Weyts nu een nieuwe topsporttakkenlijst over een periode van drie jaar (tot eind 2024) vast. Na unaniem positief advies van de stuurgroep Topsport om gewichtheffen toe te voegen aan deze lijst, vraagt Weyts nu aan de Vlaamse regering om op die vraag in te gaan. 

Handbal verdwijnt dan weer van de topsporttakkenlijst, "omdat er voor deze balsport geen realistische kans is op mondiale top 8, noch voor de olympiade van 2024, noch voor die van 2028".

Belga