Logo of Team Belgium

Zaterdag staat de olympische wegrit op het programma op de Spelen in Rio de Janeiro. Philippe Gilbert was er in 2004 bij toen Axel Merckx op de Spelen in Athene brons veroverde.

"Ik was heel blij dat ik er toen bij was", aldus de Belgische kampioen, die op zijn derde Spelen aantreedt. "Op zo'n moment besef je hoe belangrijk een medaille is. Wanneer je derde wordt op een WK, dan is dat een ontgoocheling. Wanneer dat het geval is op de Spelen, dan is dat een reden om te vieren. Dat is het grote verschil. De olympische wegrit heeft een enorme sportieve waarde. De uitslag blijft je vier jaar en zelfs levenslang bij."

Woensdag verkende het team van bondscoach Kevin De Weert het zware parcours. "Het eerste deel van de klim zal pijn doen", aldus Gilbert. "Het is zeer steil en tamelijk lang, 4 km, met stijgingspercentages tot 10 procent en soms zelfs meer dan 18 procent. Zo'n beklimming bestaat niet in België."

"Met vijf zullen we de koers niet kunnen controleren. In 2012 in Londen had Groot-Brittannië een fantastisch team en ook zij slaagden er niet in de wedstrijd te controleren. Het zal tot het eind een open strijd zijn", besloot Gilbert.

Volgens Serge Pauwels zullen de Belgen flexibel moeten zijn. "Het komt er op aan in staat te zijn zich aan te passen", aldus Pauwels. "We zullen met elkaar moeten praten. Het parcours is heel zwaar, zeker op het einde. Het ligt me wel, maar als we renners als Nibali, Froome en Valverde laten aanvallen op het eind, dan wordt het moeilijk."