Logo of Team Belgium

David Goffin wordt als nummer dertien van de wereld gezien als een outsider op het olympisch tennistornooi. Zeker nu meer dan twaalf spelers uit de top 25 afzien van deelname in Rio. "Wanneer je kan deelnemen aan de Spelen, ga je altijd dromen van een medaille", vertelt Goffin over zijn ambitities in Rio.

Bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen, werd zijn selectie als een kleine verrassing gezien. "Toen kwam ik als 21-jarige nog maar net piepen bij de grote jongens (Goffin stond toen 63ste op de ATP-ranking). Vandaag ben ik volwassener en heb ik meer ervaring. Zoals altijd zal ik de kansen moeten benutten wanneer ze ze zich voordoen. Ondanks alle afzeggingen, zal dat nog steeds moeilijk genoeg worden", vertelt Goffin op een persconferentie in Rio.

"Ik ga ten volle genieten van deze ervaring en waarom zou ik geen medaille kunnen winnen? Dat zou echt geweldig zijn. Zolang ik achteraf nergens spijt van heb, is het goed voor mij. De Olympische Spelen zijn een beetje zoals de Davis Cup. Het is een plezier om België te kunnen vertegenwoordigen", voegt Goffin toe.

Thierry Van Cleemput, de coach van Goffin, probeert de verwachtingen rond zijn poulain een beetje te temperen. "In theorie heeft hij minstens vier spelers voor zich die sterker zijn: Djokovic, Murray, Nadal en Nishikori. En er zijn amper drie medailles te winnen. Dan heb je ook nog spelers zoals Almagro, Paire, Monfils en Tsonga die allemaal kans maken op olympisch eremetaal."

De 25-jarige Goffin arriveerde dinsdag in Rio en maakte meteen kennis met de olympische tennisbanen. "Ik hou echt van deze omstandigheden en de ondergrond van de velden. Alles is aanwezig om goed te presteren. Het is ook positief dat we op amper tien minuten van het stadion verblijven. De verplaatsingen zijn dus niet vermoeiend", aldus Goffin.

David Goffin is verheugd om opnieuw in het olympisch dorp te verblijven. "Het is een unieke ervaring. Van de Spelen in Londen herinner ik me nog alles. Het is alsof het gisteren was. Nu moet ik wel al wat meer handtekeningen uitdelen dan in Londen, maar dat valt goed mee."

De Luikenaar droomt ervan om in Rio in de voetsporen te treden van Justine Henin. "Ik heb de wedstrijd van Justine tegen de Russische Anastasia Myskina gezien in de halve finales van het olympisch tennistornooi in Athene 2004. Ze maakte toen een geweldige comeback bij een 5-1 achterstand in de beslissende set. Dat was echt indrukwekkend. Ik heb toen niet naar het einde van de wedstrijd gekeken, omdat ik dacht dat het afgelopen was. Dat ze na zo'n wedstrijd ook nog het goud kon winnen, moet haar enorm fier gemaakt hebben."