Logo of Team Belgium

Lianne Tan staat vrijdagavond voor een moeilijke opdracht in het badminton, maar toch heeft haar coach alle vertrouwen. Ook onze golfers en Kevin en Jonathan Borlée blikken vooruit.

Badmintonster Lianne Tan heeft een zeer moeilijke loting voor de kiezen gekregen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. "Het is uiteraard geen ideale loting, maar ik ben er klaar voor. Ik zal al het mogelijke doen, het is een mooie uitdaging. Dit zal niet gemakkelijk zijn, maar ik heb niets te verliezen."

Lianne Tan is in groep E ingedeeld. Op het menu van het nummer 68 van de wereld staat vooral de regerende olympische kampioene Li Xuerui uit China. Tan komt vrijdagavond in haar tweede match uit tegen het derde reekshoofd en nummer drie van de wereld. Enkel de groepswinnaars stoten door naar de eindfase.

Ook coach Frédéric Mawet erkent de grote uitdaging waar zijn atlete voor staat. "Er is een groot verschil tussen beiden. Lianne is tot veel in staat, dat hebben we vorig jaar gezien op de Europese spelen." Toen veroverde ze zilver in Bakoe. "Maar het nummer drie van de wereld kloppen, dat is nog een ander paar mouwen." Lianne zal tegen de Chinese in haar reserves moeten tasten, zegt de coach nog. De Belgische moet voorts donderdagavond in haar openingsmatch aan de bak tegen de Amerikaanse Iris Wang (BWF 37). Zondag is haar laatste wedstrijd, tegen de Portugese Telma Santos (BWF 71). "Dit zijn tegenstanders binnen haar bereik, ook al staat Iris Wang een trapje hoger. Dit zijn speelsters die ze kan kloppen."


Donderdag start in Rio de Janeiro het eerste olympisch golftornooi sinds de Spelen van 1904 in Saint-Louis. Bij de zestig deelnemers twee Belgen: Nicolas Colsaerts en Thomas Pieters. Zij kijken reikhalzend naar de start van hun competitie uit.

"Nog voor ik hier was, wist ik dat het een echte belevenis zou worden, maar nu je er midden in zit, blijkt alles nog intenser", verklaarde Colsaerts, die als olympiër in de voetsporen van zijn overgrootvader Jean-Jacques Tensen treedt. Die nam als waterpoloër en basketbalspeler deel aan de Spelen van 1920, 1924 en 1928 en coachte in 1936 het olympisch basketbalteam.

Stiekem droomt Colsaerts van een medaille. "Als ik anderen hier het podium zie beklimmen, denk ik 'waarom zou mij dat niet kunnen overkomen'", bekent de 33-jarige Brusselaar. Om die droom waar te maken moet hij het vier rondes goed doen op de golfbaan in Rio. "Een makkelijk parkoers is het niet", oordeelt Colsaerts. "De greens zijn behoorlijk technisch. We kregen maar enkele dagen om de baan te verkennen. Maandag stond er een stevige wind en dat maakte het nog meer tot een echte uitdaging."

"De wind maakte het heel moeilijk", beaamt Pieters. "Als er wat wind staat, moet je heel goed spelen. Het parkoers is eerder Europees dan Amerikaans getint." Tot nu toe is de 24-jarige Antwerpenaar over zijn seizoen niet tevreden. "Maar als ik zondag een medaille haal, verandert dat helemaal."

Kevin en Jonathan Borlée komen met gemengde gevoelens aan de start van de 400m. "Ik weet niet hoe mijn rechtervoet zal reageren tijdens de wedstrijden", blikte Kevin Borlée woensdag, twee dagen voor de start van de atletiekcompetitie, vooruit.

"Zodra ik begin te lopen, voel ik pijn. Zelfs al probeer ik het te relativeren, daardoor verlies ik mijn concentratie en kan ik niet doen wat ik wil. De blessure zal niet erger worden, maar de pijn wel. Ik zal op mijn tanden moeten bijten tot het einde van de Spelen", zei Borlée, die bezig is aan zijn derde Olympische Spelen.

"Ik probeer positief te blijven. Ik ben een vechter en zal tijdens de races het uiterste geven. Ik kan me geen doelen stellen, ik heb geen idee waar ik fysiek sta. Sinds ik mijn blessure een maand geleden opliep, heb ik geen volledige week kunnen trainen."

In tegenstelling tot zijn tweelingbroer Kevin, voelt Jonathan Borlée zich goed in zijn vel op twee dagen voor de start van de reeksen van de 400 meter op de Olympische Spelen in Rio. "Ik ben redelijk rustig. Ik denk dat ik op mijn beste niveau van het seizoen zit. Dat was wel niet zo moeilijk. Ik heb het goede gevoel teruggevonden, dus ik denk dat ik een knap resultaat kan lopen", vertelde hij woensdag op een persconferentie.

Wat denkt Jonathan Borlée over een finaleplaats? "Dat is mogelijk. Maar daar denk ik nog niet aan. Ik ga wedstrijd per wedstrijd nemen en dan kijken hoe het verloopt. Ik stel mezelf op dit moment geen specifieke doelen. Als ik mezelf volledig kan geven en een goede wedstrijd loop, zal ik mezelf niets kunnen verwijten."