Logo of Team Belgium

De Internationale Wielerunie (UCI) gaf woensdag meer uitleg over hoe de kalender, die helemaal overhoop gegooid is door de coronacrisis, er de komende maanden zal uitzien. De Ronde van Frankrijk zal dit jaar tussen 29 augustus en 20 september plaatsvinden, en niet zoals eerst gepland van 27 juni tot 19 juli. Ook de Monumenten zullen in 2020 nog doorgaan. Greg Van Avermaet is blij dat er eindelijk duidelijkheid is over de komende wielermaanden. "Het is voor ons renners belangrijk dat we bepaalde datums voor ogen hebben, ook al kan de situatie nog veranderen met het coronavirus", zegt de Belg.

"Het is mentaal het belangrijkste om te weten wanneer de grote koersen plaatsvinden", vertelt Van Avermaet in een video die zijn team CCC online zette. "Voor de sponsors is het ook goed dat ze nu weten dat de wedstrijden zullen hervatten. Ik bespreek met mijn trainer momenteel wat we nu gaan doen. Voor het moment heb ik nog niet gereden omdat ik een beetje last aan de knie heb. We hebben nu enkele weken om weer op competitieniveau te geraken. Het is goed dat we nu een idee hebben wanneer we er weer moeten staan." 

"Het idee is om met enkele kleinere koersen op te bouwen tot de Ronde van Frankrijk", vervolgde de olympische kampioen. "Dan komt er voor mij, met de Monumenten, een reeks enorm belangrijke wedstrijden. Ik zal niet aan de Vuelta en Giro deelnemen maar me focussen op eendagskoersen. De Tour rijden gaat me helpen om tijdens de klassiekers sterk voor de dag te komen." 

Door de verhuis van de Tour naar september kwamen ook andere wedstrijden in het gedrang. De UCI gaf op haar website een overzicht. De wereldkampioenschappen in het Zwitserse Aigle-Martigny behouden hun datum, van 20 tot 27 september. Het WK tijdrijden valt daardoor samen met de slotdag van de Tour. Na het WK vinden aansluitend de Giro en de Vuelta plaats. De UCI zoekt nog naar een datum voor de grootste voorjaarsklassiekers, de Monumenten. Die zullen volgens de Internationale Wielerunie dit seizoen nog plaatsvinden. Wielerfans zullen in 2020 dus nog zeker een Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en Ronde van Lombardije te zien krijgen. De UCI maakt zich ook sterk dat de (meeste) uitgestelde koersen nog zullen doorgaan. De plekjes op de kalender dreigen echter erg schaars te worden.

(Belga)