Logo of Team Belgium

Standpunt van de Atletencommissie van het BOIC in verband met de recente onthullingen in de turnwereld.

De atletencommissie heeft de voorbije dagen kennis genomen van de vele getuigenissen van ex- topgymnasten over wantoestanden bij de begeleiding. We zijn bijzonder gechoqueerd en bezorgd over de ernst hiervan. We leven mee met iedereen die zulke negatieve ervaringen heeft meegemaakt.

Als Olympiërs weten we als geen ander dat de weg naar topprestaties lang en zwaar is. De grens van wat aanvaardbaar is, valt moeilijk te definiëren. Het is echter zeer problematisch wanneer talrijke gymnasten zowel tijdens als na hun topsportcarrière met mentale problemen te maken krijgen.

In het algemeen willen we benadrukken dat misbruik, pesten, kleineren en andere vormen van mishandeling van atleten onder geen enkele vorm goed te praten is. Deze praktijken horen niet thuis in de sport en mogen nooit als excuus voor het leveren van topprestaties genoemd worden! Na verloop van tijd kan een cultuur ontstaan waarbij bepaald onaanvaardbaar gedrag als normaal en zelfs als noodzakelijk beschouwd kan worden. Gezien de internationale onthullingen, lijkt dit ook geregeld het geval in de turnwereld.

De atletencommissie wil een duidelijk standpunt innemen dat fysieke of psychische mishandeling van atleten absoluut niet thuishoort in de (top)sportwereld. Dergelijke praktijken dienen onderzocht en afgekeurd te worden. Het welzijn van de atleet moet boven alles staan en is een primaire vereiste voor een gezond topsportklimaat.

Het leveren van topprestaties en respect voor integriteit kunnen hand in hand gaan, er zijn genoeg topsporters die dat kunnen getuigen. De atleten die de moed hebben gehad om met hun getuigenis naar buiten te komen, hebben dit gedaan met de hoop op een duurzame verandering. We roepen de verschillende bevoegde instanties op om dit te erkennen en om er werk van te maken zodat dit niet meer gebeurt.

Verder willen we ook laten weten dat elke topsporter zijn verhaal kan doen bij de atletencommissie indien ze het gevoel hebben niet terecht te kunnen bij hun eigen sportfederatie.

De atletencommissie van het BOIC
athletescommissioncontact@olympic.be

Yuhan Tan, Tom Goegebuer, Jill Boon, Lionel Cox, Jolien D’hoore, Joachim Gerard, Ilse Heylen, Maxime Luycx, Karen Persyn, Evi Van Acker, Hans Van Alphen, Seppe Van Holsbeke, Dirk Van Tichelt en Elfje Willemsen.