Logo of Team Belgium

Op 29 juli viel met de traditionele sluitingsceremonie het doek over de veertiende editie van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in het Hongaarse Györ. Team Belgium keerde huiswaarts met zeven medailles. “Het was een grote eer om deze groep jonge sporttalenten te mogen begeleiden. Ik hoop dat deze EJOF hen vele ervaringen rijker heeft gemaakt en hen heeft geïnspireerd.”, zegt Chef de Mission, Gert Van Looy.
Team Belgium in Györ in beeld

Gert Van Looy: “Tevreden? Jawel, er werd in de meeste sporten goed tot zeer goed gepresteerd. De zwemmers en de tennissers bleven wel een beetje onder de verwachtingen, maar het is duidelijk dat we in België jonge topatleten hebben met heel veel potentieel. Dat hebben de zeven medaillewinnaars laten zien. Elke medaille was een prachtexemplaar, was mooi om mee te maken en gaf telkens weer een boost aan heel Team Belgium. De twee gouden medailles van de aflossingsploegen waren een hele mooie afsluiter. Heel veel atleten en coaches waren daar om te supporteren en dat gaf echt wel een fantastische sfeer.”

Vijfmaal goud, tweemaal brons
Op de laatste competitiedag veroverde Team Belgium zijn vijfde, zesde en zevende medaille. Ilona Masson, Lotte Van der Vreken, Lieselotte Van Laere en Lotte Van Lent spurtten in een nieuw Belgisch record (46.01) als eerste over de streep. Arthur Pinter, Wolf Beliën, Daniël Segers en Kwinten Torfs snelden met een chrono van 41.75 naar de gouden medaille. Aan de rekstok won Mattis Bouchet de tweede bronzen medaille in gymnastiek. Eerder had gymnast Ward Claeys het brons gewonnen aan het paard met bogen.

Judoka Jente Verstraeten (-40 kg), verspringer Daniel Segers en Dina Scavone in de wegwedstrijd van het wielrennen wonnen eerder in de week een gouden medaille.

Er wordt nu samengezeten door de coaches en de federaties van de verschillende sporten en atleten. Die maken een evaluatie op die achteraf met het BOIC en de verantwoordelijken van de gemeenschappen wordt besproken. Een belangrijke opdracht indien we onze jonge talenten optimaal willen begeleiden in de verdere ontwikkeling van hun carrière. Dat is het doel van het EJOF.

“Niet het eindresultaat is het belangrijkste, wel dat we de prestaties van atleten kunnen vergelijken met die van de Europese top. Ook belangrijk in dit soort competities voor jonge topatleten is de internationale wedstrijdervaring die de atleten opdoen en dat deze ervaring hen doet groeien in hun verdere carrière.”, vult de chef de mission aan.

Woorden van lof voor Hongaarse organisatoren
Chef de Mission heeft enkel woorden van lof voor de organisatie van deze veertiende editie van het EJOF. 
“De organisatie zat piekfijn in elkaar, het olympisch dorp zag er mooi uit en alles was aanwezig. De atleten konden gemakkelijk voor elkaar gaan supporteren omdat veel competities in een sportcentrum werden gehouden. Ik heb alleen lovende woorden!”

Vriendschap, uitmuntendheid en respect
Zoals dat het geval is tijdens de Youth Olympic Games, zette het EOC voor het eerst Young Ambassadors in tijdens het EJOF in Györ. Voor Team Belgium was dat Gaëlle Mys.
“Zo’n 15 actieve Young Ambassadors uit verschillende landen en sporten werden aangeduid door het EOC. Hun taak was om de olympische waarden 'vriendschap, uitmuntendheid en respect' te promoten. Onze rol bestond erin atleten samen te brengen en te engageren rond deze olympische waarden. Aan de hand van een aantal activiteiten zoals de EJOF-wall waar atleten een boodschap konden op schrijven, een quiz, , wedstrijdjes, ... leerden atleten elkaar buiten de sport op een andere manier kennen. Het einddoel is een vredevolle en betere wereld te creëren zonder enige vorm van discriminatie, waar vriendschap, fairplay en solidariteit centraal staan. “

“Voor mij was het een heel fijne ervaring om alles eens langs de andere kant te kunnen beleven. Als atleet was ik heel erg gefocust en ik nam toen niet zoveel tijd om naar andere sporten te gaan kijken of van de sfeer te genieten. Als Young Ambassador heb ik er enorm van genoten om verschillende atleten uit verschillende sporten en landen te leren kennen en andere sporten aan het werk gezien te hebben.

Het was voor mij ook een zeer speciale eer om Team Belgium te mogen begeleiden. Ik hoop dat zij genoten hebben van deze ervaring. Ik heb dat in ieder geval wel gedaan.”