Logo of Team Belgium

Welke discipline heeft de Belgen in de geschiedenis van de Olympische Spelen de meeste gouden medailles opgebracht? Het zou een kwisvraag kunnen zijn en het antwoord erop is eerder in de beginfase van de moderne Olympische Spelen te zoeken dan in de recente geschiedenis.

Maar de duidelijke winnaar is handboogschieten met elf stuks. Henri Van Innis deed zijn duit meer dan in het zakje met zes gouden plakken (en drie zilveren) in Parijs 1900 en Antwerpen 1920. Maar de laatste decennia zijn het vooral Amerikanen en Zuid-Koreanen die de dienst uitmaken in het boogschieten.

Het is 16 jaar geleden dat België met Nico Hendrickx op de Spelen een vertegenwoordiger had in het handboogschieten. Maar nu is er Robin Ramaekers, een 21-jarige Belg die in 2013 wereldkampioen werd bij de junioren. Hij komt vrijdag om 9u plaatselijke tijd (14u Belgische tijd) in actie in de kwalificaties van het handboogschieten. Die vinden plaats in de legendarische Sambadrome Marques de Sapucai in Rio, waar de sambascholen jaarlijks het beste van zichzelf geven tijdens carnaval. Ramaekers komt dus in actie nog voor de openingsceremonie van de Spelen, die vrijdag plaatsvindt om 20u (1u Belgische tijd zaterdag).