Logo of Team Belgium

Op vrijdag 2 juni heeft het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité voor de vijfde keer zijn Orde van Verdienste uitgereikt aan een persoon met een uitzonderlijke bijdrage aan de Olympische Beweging in ons land. Dit jaar gaat deze onderscheiding naar Hanna Mariën.

In 2008 veroverde Hanna Mariën tijdens de Olympische Spelen in Peking een zilveren medaille met het team van de 4x100m. Vorig jaar mocht ze deze inruilen voor een gouden medaille. Olivia Borlée, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert kregen hun gouden medaille tijdens de Memorial Van Damme overhandigd door BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers. Zes jaar na haar medaille op de Zomerspelen behaalde ze samen met Elfje Willemsen een knappe zesde plaats in het bobsleeën op de Winterspelen in Sotsji.

Vandaag is Hanna Mariën niet meer actief als atlete, maar meer dan ooit promoot ze sport. In 2014 werd ze voorzitter van de Belgische Federatie voor Bobslee en Skeleton. Met haar unieke persoonlijkheid en haar engagement in de sport heeft ze deze onderscheiding meer dan verdiend.

Laureaten Orde van Verdienste:

  • Eddy Merckx (2013)
  • Patrick Sercu en Gaston Roelants (2014)
  • Robert Van de Walle (2015)
  • Ingrid Berghmans (2016)