Logo of Team Belgium

De XXIV Olympische Winterspelen zijn officieel geëindigd in het Vogelnest in Peking. De Olympische vlam is gedoofd en de vlag met de vijf ringen is overgedragen aan Milaan en Cortina d'Ampezzo, die in 2026 de volgende Winterspelen zullen organiseren. Hanne Desmet, goed voor brons op de 1.000m shorttrack, mocht de Belgische vlag het Vogelneststadion binnendragen, met achter haar zo'n 22 Team Belgium atleten en begeleiders.

De slotceremonie, geregisseerd door de Chinese regisseur Zhang Yimou, die op 4 februari ook al de openingsceremonie voor zijn rekening nam, begon om 20.00 uur plaatselijke tijd (13.00 uur in België) in het Vogelnest, het stadion dat in 2008 voor de Zomerspelen werd gebouwd.

Beijing is de eerste stad waar zowel de zomer- als de winterspelen hebben plaatsgevonden. De 91 landen marcheerden de Olympische arena binnen.

Aan het einde van de ceremonie, nadat de burgemeester van Beijing de Olympische vlag had overhandigd aan de burgemeesters van Milaan en Cortina, sloot de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Thomas Bach, officieel de Spelen van Beijing.

 "En nu, om het einde van deze onvergetelijke Olympische ervaring te markeren, verklaar ik de Winterspelen van de XXIV Olympiade in Peking 2022 voor gesloten. Traditiegetrouw nodig ik de jeugd van de wereld uit om over vier jaar samen te komen in Milano Cortina, Italië, om met ons de XXV Olympische Winterspelen te vieren", aldus Thomas Bach.

De Olympische vlam, die op vrijdag 4 februari werd aangestoken door de Chinese atleten Dinigeer Yilamujiang en Jiawen Zhao, werd vervolgens gedoofd, waarmee een einde kwam aan deze Spelen van 2022, waaraan 109 gouden medailles werden toegekend in 15 verschillende sporten en waaraan 2 911 atleten deelnamen die 91 Olympische Comités vertegenwoordigden. 

Na de Spelen zullen in Beijing van 4 tot 13 maart de Paralympische Winterspelen worden gehouden.