Logo of Team Belgium

Hanne Desmet is in Peking vijfde geworden in de finale van de 500 meter shorttrack. Ze finishte in 42.941, waarmee ze nog wat afschaafde van het Belgisch record dat ze eerder op de dag in de kwartfinales geschaatst had (42.991).

Hanne Desmet is de eerste Belgische shorttracker in een olympische finale. Voordien leverde Geert Blanchart met een zesde plaats op de 1.000 meter in Albertville 1992 de beste Belgische shorttrackprestatie.

Aangezien Desmet geen sprintster is, was de 500 m geen prioriteit. Toch wist ze de finale te bereiken. "Dit geeft me een heel goed gevoel naar de volgende races toe. Dit is mijn slechtste afstand, het is dan ook goed dat ik met een vijfde plek kan starten", aldus de 25-jarige Desmet, de eerste Belgische shorttracker in een olympische finale.

"In de halve finales realiseerde ik me dat ik eigenlijk de finale kon bereiken. Ik reed hier veel sneller dan ik ooit gereden heb. Het betekent toch dat ik in vorm ben. Ik ben nu wel stijf na mijn val in de halve finale. Nu ga ik gewoon deze lijn proberen door te trekken. Op de 1000 en de 1500 m wil ik sowieso de A-finale halen. En een medaille moet ook mogelijk zijn, want dat zijn mijn afstanden."

Voor Hanne Desmet (25) zijn het haar eerste Olympische Spelen. Woensdag komt ze opnieuw in actie voor de kwalificaties van de 1.000m, een afstand waarop ze vicewereldkampioen is. Op 16 februari staan ​​de kwartfinales van de 1.500m op het programma.

Belga