Logo of Team Belgium

In 2014 richtte het BOIC het ACP Fonds op om zo de verdere ontwikkeling van olympiërs hun carrière na de sport financieel te ondersteunen. Het project werd tot eind 2020 ondersteund door het Fonds Baillet-Latour. Het BOIC is verheugd om aan te kondigen dat het ACP Fonds met de steun van het IOC, via Olympic Solidarity, terug is. 

Het ACP Fonds anno 2022 kent hetzelfde doel, namelijk olympiërs financieel ondersteunen bij hun verdere ontwikkeling richting een carrière na de sport. Echter willen het IOC en het BOIC deze beurzen niet zomaar uitreiken maar focussen op impact. Enerzijds wordt er gekeken naar welke impact deze steun voor een olympiër op persoonlijk vlak heeft en anderzijds naar welke impact deze olympiër op termijn voor de maatschappij kan hebben.  

Olav Spahl, topsportdirecteur van het BOIC: “We kregen in het verleden tal van positieve reacties op het ACP Fonds. Het is een uniek project in de wereld dat olympiërs hun duale carrière, ongeacht waar ze zich in hun carrière bevinden, financieel ondersteunt. De meeste landen focussen op een termijn van 2 jaar na het beëindigen van de sportieve carrière. Dat is in België bewust anders. We willen olympiërs ondersteunen op de momenten dat ze ons nodig hebben in hun carrière. We zijn dan ook zeer blij dat we het ACP Fonds kunnen heropstarten.” 

72% van de atleten die naar aanloop van Tokyo 2020 gebruik maakte van het ACP Fonds behaalde een top-8 prestatie op de Olympische Spelen in Tokyo. Belgische olympiërs kiezen er voornamelijk voor om (para)medische studies of sport-gerelateerde studies te combineren met hun sportieve carrière op het hoogste niveau. 

Olympiërs kunnen zelf solliciteren om steun te krijgen via dit project door een motivatiebrief, ondersteund door de gemeenschappen, naar n.vanrossem@olympic.be te sturen. In totaal zal er tot 2024 de mogelijkheid zijn om €10.000 te verdelen over verschillende olympiërs. Daarom werd er een interne procedure opgesteld op basis waarvan het BOIC, na overleg met de gemeenschappen, een selectie kan maken van de individuele studieprojecten en vervolgens de geschikte kandidaturen kan indienen bij het IOC. 

Meer informatie over het Athlete Career Programme (ACP), waar het ACP Fund deel van uitmaakt, kan hier gevonden worden.