Logo of Team Belgium

Na twee jaar afwezigheid door de coronapandemie zijn de Special Olympics Belgium (SOB), de Nationale Spelen voor atleten met een verstandelijke beperking, in 2022 terug. Deze 38e editie start op 25 mei en eindigt op 28 mei. BOIC-voorzitter Jean-Michel Saive is één van de ambassadeurs van Special Olympics Belgium. “Het BOIC draagt Special Olympics Belgium al vele jaren een warm hart toe.” 

Jean-Michel Saive: “In sport zijn het onze waarden die ons meer dan ooit moeten leiden. Zij zijn de basis van de werking van het BOIC en van Team Belgium. Die waarden delen we met Special Olympics Belgium. Internationaal maakt Special Olympics Inc. deel uit van de erkende organisaties van het Internationaal Olympisch Comité.“ 

De Nationale Spelen van Special Olympics, dat zijn vier intense dagen vol sport, overgave, emotie voor duizenden atleten en hun coaches, families en supporters. 

België is het enige land ter wereld dat elk jaar Nationale Spelen organiseert. Dat gaat, net als op de Olympische Spelen, gepaard met een openings- en slotceremonie, een atleten defilé en het aansteken van de vlam. 

Micheline Vanheer, vroeger als atlete actief op de Spelen, zal op 25 mei samen met Belgian Tornado Jonathan Sacoor de vlam ontsteken. Het toernooi zal plaatsvinden op drie locaties in Waals-Brabant (Louvain-la-Neuce, Le Centre Blocry in Louvain-la-Neuve, Gaston Reiff stadion en het zwembad Le Paradis in Braine l’Alleud). 

Gewezen vice-voorzitter van het BOIC, Thierry Zintz, is de nieuwe voorzitter van Special Olympics Belgium. Hij volgt Piet Steel op. "Met dit toernooi willen we, via de sport, personen met een beperking ondersteunen in hun situatie en hen een duwtje in de rug geven bij hun sociale integratie in een snel veranderende wereld." "Jarenlang hebben we moeten vechten tegen taboes, maar die periode is gelukkig voorbij." 

De nationale Special Olympics zijn een jaarlijks hoogtepunt voor bijna 3000 atleten en 1800 vrijwilligers, zonder wie het toernooi niet mogelijk zou zijn.  Special Olympics Belgium bestaat sinds 1979 en omvat 20.000 atleten. Tia Hellebaut en Kevin De Bruyne zijn de meter en peter van de organisatie.