Logo of Team Belgium

Op woensdag 27 april duurt het nog precies honderd dagen tot de opening van de 31ste Zomerspelen in Rio, op 5 augustus. Voorzitter Pierre-Olivier Beckers, CEO Philippe Vander Putten en Chef de Mission Eddy De Smedt geven een stand van zaken over Team Belgium.

De Belgische voorbereiding op de Spelen is nog nooit zo goed verlopen. De samenwerking tussen de verschillende regionale sportinstanties en het BOIC werkt prima. De recente wissel van de Franstalige sportminister doet echter vragen rijzen, zelfs indien deze alles in het werk stelt om de nodige continuïteit te verzekeren.

Het feit dat het BOIC afstand nam van zijn eigen selectiecriteria, die vaak strenger waren dan die van de internationale sportfederaties, heeft alle partners nauwer bij de zaak betrokken. En dankzij de ervaring opgedaan tijdens de voorgaande Spelen kon het BOIC zijn interne structuur optimaliseren, hoewel het budget beperkt bleef (maar het bleef wel constant ondanks de crisis).

Deze evolutie was een absolute noodzaak, aangezien de Spelen op 9.500 km van België zullen plaatsvinden en de omkadering van de selectie daardoor minder evident zal zijn dan vier jaar geleden in Londen. De lijst met geselecteerde atleten is op dit moment nog lang niet volledig. Pas op 11 juli zal die definitief zijn. Daarnaast is ook de globalisering steeds meer aanwezig in de sportwereld, ook in de olympische sporten.

Hoewel de medailles het absolute doel blijven (en het BOIC vanzelfsprekend hoopt om er een aantal te winnen), is het BOIC zich ervan bewust dat een plaats in de top 8 al een hele prestatie is. Het BOIC heeft alvast zijn uiterste best gedaan om de atleten van Team Belgium te steunen.

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Belga News.