Logo of Team Belgium

Het BOIC veroordeelt met klem de inbreuk op het internationale recht en de schending van de Oekraïense territoriale integriteit, en volgt met ongerustheid de ontwikkelingen in het land.  De Olympische Beweging en zo ook het BOIC is gesterkt in haar missie om bij te dragen aan vrede door middel van sport en om de wereld te verenigen in vreedzame competitie over alle politieke geschillen heen. 

De aanvallen van Rusland op Oekraïne zijn ook een overtreding van de regels van de Olympic Truce, een resolutie die is aangenomen door de 193 landen van de Verenigde Naties (VN), waaronder Rusland en waarin is afgesproken om de vrede te bewaren, in ieder geval in de periode van zeven dagen voor de start van de Olympische Spelen tot zeven dagen na de Paralympische Spelen. 

 In navolging van het IOC en om de  integriteit van de internationale sportcompetities te beschermen en de veiligheid van alle deelnemers te garanderen, roept het BOIC zijn federaties op om hun deelname aan wedstrijden en competities in Rusland of Wit-Rusland te annuleren of uit te stellen. 

Het BOIC schaart zich achter de vele oproepen tot vrede van atleten, sportofficials en van leden van de wereldwijde Olympische Gemeenschappen, in het bijzonder de oproepen tot vrede door Russische atleten. 

Het BOIC bevestigt opnieuw zijn volledige solidariteit met de Oekraïense bevolking en de Oekraïense Olympische Gemeenschap.