Logo of Team Belgium

Op 22 juli vertrekken 62 jonge beloftevolle Team Belgium atleten vanuit Zaventem richting Maribor in Slovenië om daar van 23 tot 29 juli deel te nemen aan de zeventiende zomereditie van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF). Senior Games Manager van het BOIC, Gert Van Looy is Chef de Mission. 

Gert Van Looy: “Tijdens de Olympische Spelen is één van de belangrijkste  missies van het BOIC, optimale omstandigheden te creëren opdat de atleten daar in optimale omstandigheden kunnen deelnemen aan en presteren op de Spelen. Op de Olympische Spelen gaat het over high performance. 

Op een EJOF wordt er uiteraard ook verwacht van de atleten dat zij gaan voor hun beste resultaat maar de prestatie op zich is niet de enige prioriteit en zeker geen carrière doel. 

Tijdens het EJOF kunnen de beste jonge Europese atleten internationale ervaring opdoen en kennismaken met alle aspecten van de ‘Olympische Spelen’. Het EJOF is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de jonge atleet.   

Voor de meeste atleten is deze deelname aan het EJOF de eerste deelname aan een internationale multidisciplinaire competitie binnen hun leeftijdscategorie. Het EJOF gaat in eerste instantie over de ervaring en het leermoment. Daar besteden we bij het BOIC de meeste aandacht aan zowel tijdens de voorbereidende stage als tijdens het EYOF zelf. Onze job is om de atleten dat leermoment zoveel mogelijk te laten ervaren, om zoveel mogelijk te leren presteren, hen een topsportmentaliteit aan te meten.” 

Selectie van de atleten 

De nationale federaties stellen elk hun eigen selectiecriteria op in overleg met het BOIC. 
Op basis van die criteria doen de nationale federaties voorstellen voor de selectie van atleten. De selectiecommissie van het BOIC beslist dan of een atleet geselecteerd wordt voor deelname aan het EJOF. De beste Belgische topsporttalenten worden geselecteerd. 

Zo’n 16 atleten die in Maribor zullen deelnemen aan het EJOF maken deel uit van een Be Gold project. 
Anderzijds indien je als een atleet goed presteert op het EJOF, dan bestaat de kans om opgenomen te worden in een Be Gold project 

62 atleten in 10 sporten 

Team Belgium neemt deel in 10 van de 11 sporten die deze zomer in Maribor op het programma staan: artistieke gymnastiek, atletiek, basketbal 3×3, handbal, judo, mountainbike, skateboarden,  tennis, volleybal, wielrennen en zwemmen.   

In Maribor wordt voor het eerst in de geschiedenis van het EJOF gestreden om het hoogste metaal in basketbal 3x3, mountainbike en skateboarden. Team Belgium is vertegenwoordigd in alle 3 deze sporten. 

Door Covid-19 werd de editie van Banska Bystrica uitgesteld van 2021 naar 2022, en telt de delegatie voor deze editie een aantal atleten die er  tijdens de vorige edite ook al bij waren.  

Reda Aouragh, Ylio Philtjens , Sem Serrano, Camille Sonneville (atletiek), Auke De Buysser (wielrennen), Hanne Degryse  en  Kyano Schepers (artistieke gymnastiek) namen deel aan het EJOF in Banska Bystrica. 

Polsstokspringer Ylio Philtjens sprong toen over 4m95 en naar de gouden medaille. 

“Dat zorgt voor een extra dimensie, niet  alleen voor de atleten zelf maar voor het hele team.  Deze atleten hebben reeds ervaring met een olympische multidisciplinaire competitie. Van deze atleten zullen we evalueren hoe zij de volgende stap zetten.” 

Educational Programme 

Atleten kunnen ter plaatse deelnemen aan het zogenaamde “Educational Programme”, dat is een activiteiten- en informatieprogramma dat hen wegwijs maakt in allerlei aspecten die belangrijk zijn voor een topsporter zoals voeding en trainingsprogramma’s bijvoorbeeld maar ook over Olympische waarden, en de Olympische tradities, zoals de openingsceremonie, de vlaggendragers, het aansteken van de Olympische vlam en de Olympische waarden. Het BOIC spoort de atleten aan om daar zoveel als mogelijk aan deel te nemen. 

Teambuildingstage in Gent 

Voor hun vertrek wordt het jonge Team Belgium uitgenodigd door het BOIC om van 17 tot 19 juli  deel te nemen aan een teambuildingstage in de Topsporthal in Gent.  

Niet alleen atleten maar ook de begeleiders, coaches, de medische begeleiding en de BOIC staf worden uitgenodigd.  

“De bedoeling van deze teambuilding stage is om voor het vertrek de volledige delegatie samen te brengen zodat iedereen elkaar leert kennen. Deze jonge atleten hebben nog geen of weinig internationale ervaring en al zeker niet samen met andere sporten. Hen voorbereiden op deze multi-disciplinaire competitie is een belangrijk onderdeel van het trainingskamp. Ook zeer belangrijk is dat de medische staf de atleten leert kennen. Het samenleven met wederzijds respect, het plezier van het samen trainen, het creëren van een teamgeest zijn pluspunten waar het BOIC belang aan hecht en die je ervaart tijdens zo’n stage.”  

Vertrek naar Maribor

Team Belgium vertrekt op zaterdag 22 juli om 16:00 vanop de luchthaven van Zaventem naar Maribor.