Logo of Team Belgium

Voor een topsporter zijn de Olympische Spelen hét hoogste podium, voor talentvolle, jonge topatleten zijn er het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) en de Jeugd Olympische Spelen (JOS). Op 21 juli gaat in de Azerbeidjaanse hoofdstad Bakoe de 15e zomereditie van het EJOF van start. Team Belgium neemt daar deel met 63 atleten.

Aangevoerd door Rudy Lahor, zal Team Belgium strijden om het hoogste metaal in: atletiek, basketbal (meisjes), gymnastiek, judo, tennis, volleybal (jongens), wielrennen en zwemmen. Dat zijn 8 van de 10 sporten die deze zomer in Bakoe op het programma staan.

Op 20 juni maakte het BOIC zijn eerste selectie bekend voor judo, tennis, wielrennen en zwemmen. De namen van onze Belgische gymnasten en atleten worden zeer binnenkort bekend gemaakt, de namen van de Belgische volleybal jongens en basketbal meisjes zal de chef de mission bekend maken tijdens de teambuildingstage.

Rudy Lahor: ‘Atleten worden geselecteerd op basis van de voorstellen van de sportfederaties. Die oordeelt of een atleet zijn plaats heeft op een multidisciplinaire competitie als het EJOF en dit in overleg met het BOIC. Sommigen van de atleten kennen we van hun deelname aan de herfst stages die we ieder jaar organiseren in Vittel en van deelname aan de Jeugd Olympische Spelen van Buenos Aires in 2018.’

‘Enkel olympische sporten staan op het programma. Voor het BOIC is deze competitie belangrijk als waardemeter van de jonge atleet op internationaal niveau. Het is belangrijk dat we de prestaties van atleten kunnen vergelijken met die van de Europese top. Ook belangrijk in dit soort competities voor jonge topsporters is de internationale wedstrijdervaring die de atleet opdoet.’, vult de chef de mission aan.

De weg naar Bakoe gaat eerst via Gent
De weg naar het EJOF gaat voor de jonge topsporters van Team Belgium traditiegetrouw eerst via Gent. Daar organiseert het BOIC van 15 tot 17 juli een teambuilding stage. Niet alleen atleten maar ook de begeleiders, coaches, de medische begeleiding en de BOIC-staf worden uitgenodigd.

Rudy Lahor: ‘De bedoeling van deze teambuilding stage is om voor het vertrek de volledige delegatie samen te brengen zodat iedereen elkaar leert kennen. Deze jonge atleten hebben nog geen of weinig internationale ervaring. De coaches die de verschillende sporttakken begeleiden naar het EJOF zijn vaak niet de persoonlijke trainers van de atleten. Het is ook belangrijk dat de medische staf de atleten fysiek leert kennen. Ook het samen leven met wederzijds respect en het plezier van het samen trainen, het creëren van een teamgeest zijn pluspunten waar het BOIC belang aan hecht en die je ervaart tijdens zo’n stage.’