Logo of Team Belgium

Sinds enkele weken blijft heel België in zijn kot door de Covid-19-pandemie. Dat geldt ook voor de topatleten van Team Belgium, die zo goed als mogelijk proberen te blijven trainen. We nemen polshoogte bij enkelen van hen.
In deze episode: Camille Laus. Ze neemt deel aan de Olympische Spelen in Tokio met de Belgian Cheetahs (4x400m relay).

Na zes weken van lockdown en het geleidelijk annuleren van alle nationale en internationale sportwedstrijden probeert Camille Laus de moed erin te houden. "Het gaat goed met mij, ik heb geluk dat ik in goede gezondheid ben en dat mijn entourage dat ook is. Ik hou de moed erin, het moeilijkste op dit moment is om gemotiveerd te blijven tijdens de trainingen.”

Camille traint nog steeds vijf keer per week. "Het trainingsschema is verlicht omdat we niet weten welke kant we op moeten. Nu alle internationale kampioenschappen zijn geannuleerd of uitgesteld, moeten we met de coach overleggen hoe we de rest van het seizoen kunnen plannen.”

Camille probeert ook het positieve te zien in het uitstel van de Spelen: "Ik had liever gehad dat de Olympische Spelen in 2020 zouden doorgaan, maar ik denk dat een extra jaar van training me zal helpen om fysiek sterker te zijn."

Tijdens deze lockdown mist ze natuurlijk de competities, maar ook het contact met haar familie en vrienden. "Ik bel veel met mijn familie en vrienden. Ik zie ook een paar atleten in Louvain-La-Neuve wanneer ik train, maar we zijn natuurlijk altijd voorzichtig en respecteren de 1,5m afstand regel. "En met de Cheetahs, communiceren we regelmatig via een WhatsApp groep. We hebben plezier in het uitdagen van elkaar, het is leuk."

Tijdens deze lockdown leeft ze met haar vriend Kévin Borlée en hun hond Winston en doet Camille de dingen waarvoor ze in normale tijden geen tijd heeft. "Ik kook nu meer. Ik heb ook meer tijd om ons appartement op te ruimen. Ik help mijn vader ook met verschillende projecten. De dagen gaan eindelijk vrij snel voorbij, want ik ben al de hele ochtend aan het trainen. »

“Wat ik heb geleerd van deze bizarre situatie? Meer waarderen wat soms normaal lijkt, zoals een goede gezondheid, het plezier van een restaurant of een avondje met vrienden."