Logo of Team Belgium

Team Belgium beleefde in Peking zijn beste Winterspelen sinds 1948, met een gouden medaille, een bronzen medaille en in totaal 6 Top 8 plaatsen. Team Belgium maakte zijn ambities waar en deed het zelfs beter dan 4 jaar geleden. In PyeongChang in 2018 telde Team Belgium 22 atleten en 4 Top 8 plaatsen. 

Drie van de 19 Team Belgium atleten die hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen in Peking hebben 6 Top 8 plaatsen behaald. Daarbij werden 2 medailles behaald: 1 gouden en 1 bronzen. Twee olympische medailles in één winterolympiade, dat hebben we sinds de Spelen van Sankt Moritz in 1948 niet meer meegemaakt.

3 atleten met 6 Top 8-plaatsen

"De gouden medaille van Bart Swings was de kers op de taart. Naast de bronzen medaille van Hanne Desmet, de twee medailles die Team Belgium op deze Spelen veroverde, was er ook een 4e, 5e, 7e en 8e plaats. Qua aantal olympische diploma’s deed deze Team Belgium delegatie het beter dan in PyeongChang", zegt BOIC-voorzitter Jean-Michel Saive.

Bart Swings, vice-olympisch kampioen van PyeongChang, behaalde een zevende plaats op 6 februari op de 5000m. Op de slotdag van het snelschaatsen in Peking won hij goud op de massastart, de discipline waarin hij vier jaar eerder in PyeongChang de zilveren medaille won. 

Shorttrackster Hanne Desmet schaatste in Peking, haar allereerste Olympische Spelen, een indrukwekkend parcours en was goed voor maar liefst drie Olympische finales. 
Op 7 februari veroverde ze de vijfde plaats op de 500m. Op 11 februari schaatste ze naar een bronzen medaille op de 1000m. Op 16 februari sloot ze haar Olympisch toernooi af met een knappe vierde plaats in de finale van de 1500m. 
Hanne Desmet schreef hiermee Belgische sportgeschiedenis. Ze bezorgde Team Belgium niet alleen de eerste olympische medaille in het shorttrack, ze is ook de allereerste Belgische atlete met een individuele medaille op de Olympische Winterspelen. 

Loena Hendrickx eindigde op 17 februari na een knappe vrije kür op de achtste plaats. Een Olympisch diploma waarmee ze zichzelf tussen de absolute wereldtop in het kunstschaatsen nestelde. 

De schaatssporten, gesteund door Sport Vlaanderen en het BOIC, vormden deze Olympiade de speerpunten van Team Belgium”, zegt delegatieleider en topsportdirecteur van het BOIC, Olav Spahl.

Cédric Van Branteghem, CEO van het BOIC vanaf 1 maart 2022: "We zien de positieve effecten die voortvloeien uit de internationale samenwerking met leidende landen in hun respectieve sporten, bijvoorbeeld met Team NL in het schaatsen. Dit wijst de weg voor andere sporten om een vergelijkbaar niveau te bereiken." 

Olav Spahl, delegatieleider en topsportdirecteur: "Ondanks alle succesvolle momenten, hebben we meer realisme nodig in sommige sporten. In plaats van over Top 8-plaatsen te praten, moeten we realistische verwachtingen hebben op basis van eerdere kwalificatieresultaten. We moeten ons eerst en vooral concentreren op de 99% van training, voorbereiding en talent alvorens in te zetten op het laatste percentje geluk, lot en hoop. Dit is waar we in de toekomst samen met de federaties aan zullen werken."  

"We zien ook dat emotionele stabiliteit een essentiële succesfactor is bij de Olympische Spelen. Het gaat erom dit vooraf te ontwikkelen, in samenhang met de dagelijkse training, en het te vertalen in het eigen prestatiegerichte gedrag. Wanneer we een vergelijking maken met andere landen, zien we dat België één van de meest efficiënte landen is in termen van de investerings- en rendementsverhouding. Maar als we het in de toekomst beter willen doen, moeten we nu beter investeren."

De Spelen van Peking 2022 

Jean-Michel Saive, BOIC-voorzitter: "De Winterspelen in Peking waren goed georganiseerd, de vrijwilligers waren zeer vriendelijk, de olympische dorpen en de venues waren indrukwekkend en we hebben zelfs natuurlijke sneeuw gehad. Voor de sport in het algemeen, de federaties, de clubs en de Belgische supporters is het belangrijk dat de Spelen hebben plaatsgevonden. Het organisatiecomité heeft aangetoond dat Covid-19 besmettingen kunnen vermeden worden door iedereen te vragen zeer gedisciplineerd te zijn. Als we de cijfers bekijken, moeten we vaststellen dat de maatregelen hier weliswaar zeer streng waren, maar wel doeltreffend. Zelfs al heeft men begrip voor het nultolerantiebeleid inzake COVID in China, toch moet de atleet en de mens 100% gerespecteerd worden.    

Team Belgium 

Cédric Van Branteghem, CEO van het BOIC: "29 van de 91 deelnemende landen wonnen een medaille op deze Spelen. 23 van hen wonnen ten minste één gouden medaille. Daarmee staat België in de top 25 van de wereld. Team Belgium is samengesteld uit atleten uit de drie gemeenschappen (13 Vlamingen, 5 Franstaligen en 1 Duitstalige). Met dank aan Sport Vlaanderen, Adeps en Ostbelgien voor hun steun. Met deze drie topsportactoren van België, streeft het BOIC een efficiënt beleid na om onze gezamenlijke ambities waar te kunnen maken, een engagement voor een beter topsportklimaat.” 

Philippe Vander Putten, uittredend CEO van het BOIC: “Wij zijn ook blij met de Nationale Loterij en de Gemeenschappen die dezelfde waarden hoog in het vaandel dragen en die aanzienlijke bedragen vrijmaken voor de topsport in ons land. De Nationale Loterij beloont de atleten die een Top 8 plaats behalen op de Spelen met zo’n 100.000 euro aan premies. 

Ook de bijkomende financiële steun vanuit de privésector laat het BOIC toe om onze topatleten een extra duwtje in de rug te geven en hen in de best mogelijke omstandigheden naar de Spelen te sturen. Winnen op het hoogste niveau kan je enkel als team waarbij alle actoren een onmisbare bijdrage leveren. Naast onze verschillende commerciële partners zoals Belfius, willen we ook graag in het bijzonder Peak en Samsonite als suppliers voor deze Winterspelen danken voor hun steun.

Het eindresultaat met twee medailles, waarvan één gouden en één bronzen en 4 Top 8 plaatsen is buitengewoon. Iedereen moet de krachten bundelen als ons land successen wil boeken op de Olympische Spelen. Studies tonen aan dat de investeringen in topsport een belangrijke factor voor succes zijn.” 

Milaan en Cortina d'Ampezzo 2026 

De Italiaanse steden Milaan en Cortina d'Ampezzo mogen zich opmaken om de volgende Olympische Winterspelen te organiseren. Exact 20 jaar na de Winterspelen in Turijn (2006) en 70 jaar na de Winterspelen in Cortina d'Ampezzo (1956) keert het grootste sportevenement ter wereld op sneeuw en ijs terug naar Italië. (6 – 22 februari 2026).