Logo of Team Belgium

In aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs deze zomer is vorige week het gloednieuwe Olympisch dorp officieel voorgesteld, de uitvalbasis van alle atleten die komende zomer zullen meedoen aan het grootste sportevenement van de wereld. Benieuwd waar Nafi Thiam en Bashir Abdi straks zullen slapen in Parijs? Lees dan zeker onderstaand artikel! 

Terwijl de Olympische en Paralympische atleten zich volop aan het voorbereiden zijn op de Olympische Spelen van Parijs 2024, is vorige week het olympisch dorp ingehuldigd waar atleten trainers en begeleiders zullen verblijven tijdens de Olympische en Paralympische Spelen. Verspreid over Saint-Denis, Saint-Ouen-sur-Seine en Île Saint-Denis, zal dit dorp van zo'n 300.000 vierkante meter de uitvalbasis vormen voor zo’n 15.000 atleten en hun entourages. Uniek, milieuvriendelijk en toekomstgericht lijken daarbij de sleutelwoorden te zijn.

SOLIDEO, de aannemer van het project, kreeg de vraag van het organisatiecomité om duurzaamheid te verankeren in zowel het ontwerp als de doelstellingen van het olympisch dorp. Het eindresultaat is een veelzijdige en groene omgeving die een blijvende positieve impact zal hebben op de buurt en bewoners. 

Hergebruik oude gebouwen 

Het moderne en duurzame project heeft zich vooral gericht op hergebruik en renovatie van bestaande gebouwen. Wie Parijs een beetje kent, zal bijvoorbeeld verschieten wanneer hij of zij de Cité du Cinema binnenstapt. De voormalige filmstudio is namelijk omgetoverd tot een groot restaurant dat 24 op 24 open zal zijn.

“Door het hergebruiken van bestaande gebouwen en deze uit te rusten met de benodigde voorzieningen, wordt de ecologische voetafruk geminimaliseerd”, aldus Laurent Michaud, directeur van het olympisch dorp. Bovendien werd bij de constructies gebruik zoveel mogelijk gemaakt van natuurlijke materialen en zal het dorp voor 100% operationeel zijn op hernieuwbare energie.  

Leven na de Spelen 

Het Olympisch Dorp van Parijs 2024 is niet alleen een uitvalbasis voor de atleten tijdens de olympische spelen, ook na de Spelen zal het project een duurzame functie hebben. Zo zal het dorp eind 2024 transformeren tot een duurzame woon- en werkbuurt die de lokale economie zal versterken en innovatie en technologische groei verder zal stimuleren. Dit engagement voor een duurzaam project roept meteen ook herinneringen op aan het eerste olympisch dorp van Frankrijk in 1924. 

Visnetten en souvenirs voor de atleten 

Ook voor het interieur van de gebouwen werd rekening gehouden met ecologie en duurzaamheid. De gebruikte materialen, zoals kartonnen bedden en matrassen van gerecycleerde visnetten, getuigen van een doordachte aanpak. Deze duurzame aanpak weerspiegelt niet alleen de toewijding aan een groene toekomst, maar biedt de atleten bovendien tastbare herinneringen aan hun deelname aan de Spelen. Zo zijn de dekbedden speciaal gemaakt voor Parijs 2024 en worden deze geschonken aan de atleten als een herinnering aan hun deelname aan dit duurzame sportevenement. 

Belgische verdienste 

Het olympisch dorp is deels ook de verdienste van Anne Mie Depuydt. De West-Vlaamse architecte heeft een leidende rol gespeeld als coördinator bij de ontwikkeling van het olympisch dorp. Depuydt is lang geen onbekende voor de Parisienes; door haar eerdere grote projecten op Franse bodem heeft ze als architecte een gewaardeerde reputatie kunnen opbouwen en werd ze uiteindelijk geselecteerd voor dit ambitieuze project. 

 Mobiliteit en toegankelijkheid 

De gebouwen zullen na de Spelen worden gebruikt voor de Paralympische Spelen. Hierdoor was het belangrijk dat alle 643 woningen aangepast zijn aan de paralympische atleten. Daarnaast zijn een shuttlesysteem en rolstoelvriendelijke hellingpaden geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat mensen met beperkte mobiliteit zich gemakkelijk van de ene naar de andere kant van het dorp kunnen verplaatsen. Dit is een cruciale stap om de inclusiviteit van de spelen te waarborgen. 

Het olympisch dorp ligt ten Noorden van Parijs in de wijk Saint-Denis en Saint-Ouen, op 2 kilometer van Stade de France en 7 kilometer van het centrum van Parijs en zal zijn eigen metrolijn krijgen. Dankzij exclusieve drone beelden kunnen jullie al een voorproevertje zien van het Olympisch en Paralympisch Dorp van Parijs 2024.