Logo of Team Belgium

De testevents in Tokio zijn volop van start gegaan in juni van dit jaar en gaan nog door tot mei 2020. High Performance Manager Philippe Préat was ter plaatse voor deze generale repetities voor de Spelen in 2020 in het roeien, ruitersport, triatlon en het zeilen.

Testevents zijn er voor de atleten die de venues mogen uitproberen waar ze in de zomer van volgend jaar om de medailles zullen strijden. Voor de organisatoren zijn deze events een test om te controleren of alles goed werkt en of er laatste aanpassingen nodig zijn.

De Japanners hebben mooi werk geleverd
Philippe Préat: “De testevents die we samen met de verantwoordelijken van de federaties hebben bijgewoond, zijn bijzonder goed verlopen. De Japanners hebben mooi werk geleverd, de organisatie was voor ieder van de events voortreffelijk en de installaties zijn indrukwekkend. Voor het roeien bijvoorbeeld is de venue voor 90% klaar, slechts één tribune moet er gebouwd worden.”

“Er zijn natuurlijk de gekende pijnpunten: de vochtige hitte, de kwaliteit van het water en het gebrek aan schaduw. Tijdens het wereldkampioenschap roeien voor junioren en de testevents ruitersport heerste er een drukkende hitte , het zou goed zijn moesten in die venues meer schaduwrijke plekken voorzien worden.

Ook de organisatie van de triatlon testevents in het Odaiba Marine Parkwas van een niveau om u tegen te zeggen! Maar Tokio 2020 zal moeten verhelpen aan zijn watervervuiling en oplossingen moeten voorstellen tegen de vochtige hitte die er in de zomer heerst. Bepaalde wedstrijden zullen dus moeten worden aangepast.»

«Niettegenstaande de pijnpunten waar Tokio 2020 nog mee te kampen heeft, zijn ook de atleten sterk onder de indruk van de verschillende venues. Ook de vele vrijwilligers die overal klaar staan om de events in goede banen te leiden, werden sterk geapprecieerd.”

Belangrijk voor het BOIC om aanwezig te zijn tijdens deze testevents
High Performance Manager Philippe Préat van het BOIC en leden van de respectievelijke Belgische federaties woonden reeds verschillende testevents bij waar Team Belgium atleten aan deelnamen.

“Het is belangrijk om aanwezig te zijn, om te luisteren naar de noden en de wensen van onze atleten. Het BOIC is samen met de federaties op zoek naar oplossingen zodat de atleten volgend jaar in Tokio in optimale omstandigheden kunnen presteren.” ,Philippe Préat.

Van 25 augustus tot 1 september wordt in Tokio het wereldkampioenschap judo gehouden, waar punten te verdienen zijn voor een olympische kwalificatie.

In september en oktober kunnen onze atleten kano/kajak, mountainbike en BMX de installaties in Japan gaan uittesten. De atleten worden telkens begeleid door verantwoordelijken van de federaties en door BOIC-staf.