Logo of Team Belgium

Donderdag 5 augustus 2021 werd een Hoogdag voor de Belgische sport en voor Team Belgium. Twee Olympische titels, de zevenkamp in atletiek, met Nafi Thiam, en de mannenhockey, met de Red Lions, kleurden Belgisch op een warme zomeravond in Tokio.

Een unieke gebeurtenis sinds de Spelen van Helsinki in 1952. In 2008 ging olympisch goud naar Tia Hellebaut op diezelfde Spelen won de Belgische 4x100m-ploeg met Elodie Ouedraogo, Olivia Borlée, Hanna Mariën en Kim Gevaert eerst zilver dat daarna goud werd nadat de Russische ploeg werd gediskwalificeerd wegens doping.

Team Belgium heeft nu 3 gouden medailles veroverd op deze Spelen van de XXXII Olympiade.

Gymnaste Nina Derwael veroverde zondag 1 augustus kanp goud en kroonde zich tot olympisch kampioene op de ongelijke leggers.

Het was geleden sinds de Spelen van Parijs in 1924 dat Team Belgium nog drie gouden medailles had gewonnen op dezelfde Spelen.

Team Belgium, dat in Japan tot nu vijf podiumplaatsen heeft behaald, heeft in totaal 153 medailles veroverd: 43 gouden, 54 zilveren en 56 bronzen.

Nafi Thiam bezorgde de Belgische atletiek zijn 6de titel, met een totaal van 13 podiumplaatsen.

 

De hockeyers wonnen ook een tweede opeenvolgende medaille na het zilver in Rio. In 1920 won de de hockeyploeg brons in Antwerpen.

Wout van Aert (wielrennen op de weg) won zilver op 24 juli en Matthias Casse (judo -81 kg) won brons op 27 juli.

 

Belga