Logo of Team Belgium

Op 26 juli 2024 wordt de olympische vlam aangestoken in de Franse hoofdstad! Hoe het staat met Team Belgium op één jaar voor de Olympische Spelen van start gaan? Wij vroegen het aan Olav Spahl, Elite Sports Director en Chef de Mission voor Team Belgium voor Parijs 2024. 

Olav Spahl: “Op dit ogenblik tellen we kwalificaties in 4 sporten. In atletiek zijn dat Hanne Claes (400m horden), Bashir Abdi, Koen Naert en Hanne Verbruggen (marathon) aan de internationale minima voldaan. Ook Cynthia Bolingo won onlangs niet alleen de 400 meter op de internationale meeting in Luik, maar kwalificeerde zich dankzij haar prestatie rechtstreeks voor de Olympische Spelen in Parijs. Tibo De Smet liep vorig weekend de olympische limiet op de Flanders Cup in Ninove. 
Tijdens de Europese Spelen in Krakau van vorige maand, pakten boksers Oshin Derieuw en Vasile Usturoi elk een nominatieve quotaplaats. 
In het zwemmen heeft Valentine Dumont zich in juni tijdens een meeting in Rome verzekerd van een kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs. Roos Vanotterdijk en Lucas Henveaux dwongen hun kwalificatie eerder al op de Belgische kampioenschappen af. 
 
Tenslottte hebben we ook al een kwalificatie in het paardrijden, het Belgische jumpingteam heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen tijdens de Nations Cup van Barcelona in oktober van vorig jaar. 

In een best case scenario mogen we verwachten dat Team Belgium voor Parijs zo’n 173 atleten groot zal zijn. We hebben het volste vertrouwen in nog veel opportuniteiten voor onze atleten om zich te plaatsen.” 

Kwalificatietraject 

De sportzomer belooft druk te worden voor de Team Belgium atleten. Belangrijke afspraken staan op de agenda in het kwalificatietraject richting de Spelen met o.m. het WK atletiek in Boedapest (de kwalificatieperiode is begonnen op 2 juli), het EK hockey, het WK Kajak (Duisburg), het WK wielrennen, het WK roeien… 

“Het wordt inderdaad een drukke sportzomer en een belangrijke periode met heel wat kwalificatiewedstrijden in juli, augustus, september en ook nog in oktober. Daarna zullen we al meer zicht hebben over hoe de delegatie er zal kunnen uitzien.” 

De eerste BOIC selectie mogen we verwachten in april van volgend jaar. De kwalificatiewedstrijden worden afgesloten op 30 juni en begin juli 2024 kennen we het voltallige Team Belgium voor Parijs. 

Ploegsporten in Parijs? 

“Het aantal ploegsporten zijn inderdaad ook een belangrijke factor, op dit ogenblik houden we rekening met de volleybal vrouwen, de basketbal vrouwen en de hockey mannen. We geloven ook sterk in de hockey vrouwen, die zich rechtstreeks kunnen kwalificeren tijdens het Europees kampioenschap in augustus in Mönchengladbach of anders later in januari-februari tijdens de Olympische kwalificatie tornooien. “ 

Ambitie Parijs 2024 

De missie van het BOIC is om het aantal Belgische atleten in de wereldtop (Top 8) op de Olympische Spelen aanzienlijk te verhogen. In topsport zijn doelstellingen onbegrensd. Morgen beter doen dan gisteren is de overtuiging. Met 7 medailles en 26 Top 8 plaatsen haalde Team Belgium in Tokio zijn beste resultaat sinds 1924.  

“Op basis van de resultaten van vorig jaar en de resultaten van dit jaar, mogen we er zeker vanuit gaan dat we volgend jaar in Parijs beter zullen doen dan in Tokio in 2021. Ik denk dan aan het mooie verhaal van de Belgian Cats die pas Europees kampioen zijn geworden. Indien zij zich volgend jaar kunnen kwalificeren, mogen zij ook hogere resultaten ambiëren in Parijs. 

Top 8 plaatsen aanzienlijk verhogen, staat ook voor plaats 1, 2 en 3 en dat we ook voor meer medailles gaan. Er zijn trouwens ook atleten en federaties die deze ambitie zelf reeds uitspraken.  

Dus ja, de ambitie is om beter te doen dan in Tokio. Meer dan 26 Top 8 plaatsen en meer dan 7 medailles. Dat is waarvoor we staan en waarvoor we gaan volgend jaar in Parijs.” 

Performant topsportbeleid en verhoogde topsportinvesteringen 

In samenwerking met de gemeenschappen hebben Belgische sportfederaties strategische beslissingen genomen voor een performant topsportbeleid, hun topsportprogramma’s geprofessionaliseerd, de topsportinvesteringen verhoogd. Federaties zetten meer in op deskundige sportwetenschappelijke omkadering, competente trainers en coaches, kwaliteitsvolle trainings- en wedstrijdprogramma’s, talentdetectie en ontwikkelingsprogramma’s. In eigen land hebben we ook uitmuntende sportinfrastructuren en topsportscholen. 

 “Een groter aantal Belgische atleten behoort nu tot de internationale Top 5 en komt dus in aanmerking voor een medaille op de Spelen. In het spoor van deze topatleten, ontstaat een volgende generatie die een potentieel hebben om een Top 8 plaats te bereiken.” 

Investeren in ploegsporten 

De ondersteuning van het BOIC gaat - in samenspraak met de gemeenschappen – voornamelijk naar de ploegsporten, we spreken over bicommunautaire dwz nationale projecten. Ook investeert het BOIC in de samengestelde ploegen, die bicommunautair zijn. 

De ondersteuning gaat van coaching, beheren en aansturen van programma’s tot verbetering van de (sportwetenschappelijke) omkadering en voldoen aan individuele noden van atleten. 

Be Gold 

“Be Gold”, werd opgestart in 2004 en heeft als doelstelling het promoten van specifieke projecten op het vlak van ontplooiing en begeleiding van de beste jonge sportieve talenten. 

Dit project heeft als middellange- en langetermijndoelstelling (2028-2030-2032-2034) het behalen van een Top 8 op de Olympische Spelen of een Top 3 op de Paralympische Spelen (Winter of Zomer). Het is een samenwerking tussen de ‘’topsportpartners’’ in België: het BOIC, de Vlaamse Gemeenschap via Sport Vlaanderen, de Fédération Wallonie-Bruxelles via de Algemene Directie van de Sport (ADEPS), de Duitstalige gemeenschap – Ostbelgien en wordt financieel gesteund door de Nationale Loterij. 

“Be Gold steunt de ontwikkeling van de beste jonge topsporttalenten met als doel het behalen van een Top 8 op de Olympische Spelen. Binnen Be Gold hebben we een duidelijke sprong kunnen maken door talentvolle programma’s in te zetten. Sinds het bestaan van Be Gold hebben de investeringen in dit project, hun vruchten afgeworpen.”