Logo of Team Belgium

Voor het eerst trekt Team Belgium naar Club La Santa op Lanzarote in het jaar van de Olympische Spelen. De stage, die een recordaantal van 16 sporten verzamelt, kwam er op grote vraag van de olympische coaches. Lanzarote biedt immers veel meer dan de Canarische zon.

Nu de temperatuur in België stilaan naar het vriespunt zakt, is het aangename klimaat op Lanzarote mooi meegenomen. “Veel sporten hebben de traditie om de zon op te zoeken om te trainen,” vertelt Dirk Van Tichelt, samen met Olivia Borlée, Lionel Cox, Evi Van Acker en Nafi Thiam een van de vijf olympische medaillewinnaars op de stage. “Maar voor een judostage is het motto vaak ‘hoe spartaanser, hoe beter’. Voor ons zijn de omstandigheden hier dus grote luxe.”

Na haar fantastische prestatie in Rio heeft zevenkampster Nafi Thiam ook de trainingen hervat. “Voor ons in atletiek is het nog vroeg in het seizoen dus we draaien nog niet op volle toeren,” zegt ze. “Maar meer nog dan het trainingscomfort is het fijn om het volledige Team Belgium hier samen te zien.” Dat bevestigt ook hordenloopster Anne Zagré: “De afwisseling van omgeving doet deugd. Het is altijd leuker om mensen rondom je te hebben tijdens een stage.”

Speciale sfeer 

De 19-jarige zevenkampster Hanne Maudens neemt voor de eerste keer deel aan de Team-Belgium-stage. Deze zomer won Hanne brons op de zevenkamp tijdens het WK U20. Ze nam ook deel aan het EJOF in Utrecht (2013) en de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing (2014). “Iedereen hier heeft hetzelfde doel voor ogen: Tokio 2020,” vertelt Hanne. “Dat schept een band. Ik vind het natuurlijk erg fijn dat Nafi hier is. Van haar kan ik heel wat opsteken. Ook de clinics (van onder anderen sportpsycholoog Jef Brouwers, orthopedisch chirurg Johan Bellemans en kinesitherapeut Maarten Thysen) zijn een grote meerwaarde.”

Hoewel kajakkers Lize Broekx, Jonathan Delombaerde, Artuur Peters en Hermien Peters niet op het water trainen in Lanzarote, stond de stage met stip genoteerd in hun agenda. “Er heerst hier een speciale olympische sfeer,” vindt coach Carlos Prendes. “De faciliteiten voor kracht- en uithoudingstraining zijn uitstekend. Bovendien maken we graag gebruik van de enorme expertise die hier verzameld is. Deze context helpt ons om de olympische droom concreet te maken en positieve energie over te brengen naar onze atleten. De stage met Team Belgium is de ideale gelegenheid om individuele gesprekken te voeren en de doelstellingen voor de komende jaren scherp te stellen.”