Logo of Team Belgium

Charline Van Snick veroverde de eerste dag van de Grand Slam judo in Bakoe (van 8 tot 10 mei) de bronzen medaille. In juni keert ze samen met Team Belgium terug naar de Azerbeidjaanse hoofdstad om er deel te nemen aan de eerste editie van de Europese Spelen. Wij vroegen haar naar haar ambities en wat het voor haar betekent om deel te nemen aan deze gloednieuwe competitie.


TBNews: Het Europees kampioenschap judo werd verplaatst van Glasgow naar Bakoe, wat is daarvan de impact?

Charline Van Snick: Het feit dat het EK judo verplaatst is van Glasgow naar Bakoe, en zeker het feit dat we met deze judocompetitie – die nu zal worden opgenomen op het programma van de Europese Spelen – punten kunnen sprokkelen voor de wereldranglijst, verandert veel voor alle Europese judoka’s. Bakoe wordt nu immers een ‘verplichte’ tussenstop op de weg naar Rio 2016. Persoonlijk heb ik vijf toernooien van deze omvang nodig om de nodige punten te verzamelen. Tot nu toe heb ik er drie achter de rug. Bakoe wordt dus erg belangrijk voor mij.


TBNews : Hoe zit het met de concurrentie in Bakoe 2015?

Charline Van Snick: Gezien de context is het logisch dat de beste judoka’s van de partij zullen zijn. De volledige top twintig zal er staan, we krijgen dus een toernooi van zeer hoog niveau.


TBN: En wat verwacht je van de Europese Spelen? Wat zijn je ambities?

Charline Van Snick: Mijn verwachtingen zijn bij elke judocompetitie hetzelfde, het maakt niet uit om welke wedstrijd het gaat. Ik begin aan elke kamp alsof het de finale was, zelfs aan de eerste ronde. Mijn doel is uiteraard om alle kampen te winnen, tot en met de laatste. Ik pin me echter niet van tevoren vast op een medaille – trouwens, wat medailles betreft, het is toch alleen goud wat echt telt (lacht)! – maar ik vind het belangrijk om kamp per kamp te focussen op winst. Die nuance is misschien niet evident, maar vergeet niet dat het er in de judosport heel anders aan toegaat. Wij kunnen elk moment uitgeschakeld worden, onze alertheid moet echt op ieder ogenblik maximaal zijn.


TBNews: Denk je dat de Europese Spelen op termijn een impact kunnen hebben op de judosport?

Charline Van Snick: De Europese Spelen hebben nu al een rechtstreekse impact op onze sport wat betreft de internationale ranking en de voorbereiding op de Olympische Spelen van Rio 2016. Dat maakt ze voor alle Europese judoka’s een stuk interessanter. Daarnaast mogen we er ook van uitgaan dat de Europese Spelen een positieve invloed zullen hebben op de media-aandacht voor onze sport, net zoals de Olympische Spelen dat hebben. Dat geldt zeker voor de judosport, maar ook voor veel andere sporten die niet vaak de kans krijgen om in de media te komen. Dat is uiteraard een zeer positieve zaak!