Logo of Team Belgium

Op minder dan 135 dagen voor in Lillehammer de Olympische Vlam wordt aangestoken, nodigde het Organisatiecomité voor de Jeugd Olympische Winterspelen 2016 zo’n 70 delegaties uit voor het Chefs de Mission Seminar. “22 jaar na de OWS van Lillehammer in 1994 zijn alle competitie venues klaar om deze tweede wintereditie van de JOS te ontvangen.”, zegt de Chef de Mission.

Tijdens de JOS verblijven atleten in een olympisch dorp (OD) net zoals tijdens de Olympische Spelen. Het Olympisch dorp in Lillehammer bestaat gedeeltelijk uit het oude dorp van ’94 dat werd uitgebreid met een nieuwbouw.

“Het IOC heeft 108miljoen NOK bijgedragen tot de bouw van het OD in Stampesletta. Dat is volledig klaar en doet sinds 1 september dienst als studentenappartementen. In februari van volgend jaar vertrekken de studenten en maken ze plaats voor de YOG atleten. ”, vertelt Gert Van Looy.


Sporten en venues

“Vele sportdisciplines zullen hun competities houden in dezelfde venues als tijdens de OWS van 1994. Venues werden geüpgraded, er werd geïnvesteerd in nieuwe installaties. De venues voor curling en ijshockey werden volledig nieuw gebouwd. Dat Lillehammer geregeld wereldbekers en wereldkampioenschappen ontvangt, is er echt wel te aan te merken. De venues, de organisatie, alles gaat er zeer professioneel aan toe.”

De competities worden niet alleen gehouden in Lillehammer maar ook in Hamar, Gjøvik, Øyer en Oslo.

De openingsceremonie zal plaatsvinden in het Stampeslettastadion, overige onderdelen in Lillehammer zelf zijn het langlaufen, biatlon en het langlaufen van de Noordse combinatie in het Birkebeineren skistadion, het schansspringen en het schansspringen van de Noordse combinatie op de Lysgårdsbakken, het curling en ijshockey in Kristins Hall, het bobsleeën, rodelen en skeleton op de Lillehammer Olympiske Bob- og Akebane.

In Hamar vindt het schaatsen plaats in het Vikingskipet en het kunstrijden in het Hamar OL-Amfi.

Voor het shorttrack moet je in de Gjøvik Olympic Cavern Hall zijn in Gjøvik en voor het alpineskiën en een deel van het snowboarden in Hafjell.

De sluitingsceremonie vindt plaats in het olympisch dorp en zal niet toegankelijk zijn voor het publiek.


Team Belgium

Het sportprogramma van de Jeugd Olympische Spelen is hetzelfde als dat van de Olympische Winterspelen.

Daarnaast staan er extra sportdisciplines op het programma van Lillehammer 2016 zoals bijvoorbeeld een gecombineerde biatlon/langlaufestafette, een ijshockeyvaardigheidswedstrijd en een shorttrackestafette waarbij ieder team bestaat uit deelnemers van vier verschillende landen.

Team Belgium zal waarschijnlijk vertegenwoordigd zijn in biatlon, cross country, ski, snowboard, shorttrack, figure skating en ijshockey.

“Het is nog vroeg om reeds namen van atleten te geven. Om deel te kunnen nemen moeten atleten voldoen aan de selectiecriteria van de Internationale Federaties en van het IOC. Die worden pas half januari 2016 afgesloten.”

“Ik kijk er naar uit om als chef de mission van Team Belgium naar Lillehammer te gaan”, zegt Gert Van Looy. “Ik ben ervan overtuigd dat de Noren de jonge atleten een onvergetelijke ervaring zullen bezorgen.”