Logo of Team Belgium

Het contrast tussen de olympische kampioene in de zevenkamp, Nafi Thiam, en de verrassend sterke Noor Vidts, 4e, kon donderdagavond niet groter zijn. Een mentaal uitgeputte Thiam kon haar tranen niet bedwingen na haar overwinning, de tweede gouden plak na die in Rio in 2016. Noor Vidts, die een podiumplaats met slechts 19 punten miste, verloor er haar stralende glimlach niet bij.

"Ik had nooit durven dromen dat ik vierde zou kunnen worden op de Olympische Spelen", verklaarde de Vilvoordse, die 16e staat op de wereldranglijst. Haar beste plaats tot nog toe was een 15e plaats op het WK in Doha in 2019. "Ik heb alleen een beetje spijt omdat ik er zo dichtbij was."

In de afsluitende 800 meter moest Vidts de Nederlandse Oosterwegel 3,5 seconde achter zich laten om een podiumplaats te bemachtigen. Uiteindelijk kwam ze anderhalve seconde te kort. "Ik wilde de kop niet trekken. Bovendien was de eerste ronde echt traag, dus heb ik bij het begin van de tweede ronde alles gegeven. Maar Emma was gewoon te sterk."

Noor Vidts gaf toe dat ze de afgelopen nacht moeilijk de slaap kon vatten. "Ik was zo opgewonden en had het moeilijk om mijn hoofd koel te houden. Ik was dan ook een beetje vermoeid tijdens het verspringen vanmorgen."

Toch kon Vidts haar eindresultaat amper geloven. "Ik heb mijn persoonlijk record verbeterd met 300 punten (331 om precies te zijn, van 6.240 naar 6.571 punten waarbij ze liefst vijf persoonlijke records verbeterde, nvdr.). Dat is echt zot. Ik ben trots op mijn prestatie. Ik heb nog progressiemarge, maar het zal moeilijk worden om zo'n prestatie te evenaren. Mijn coach (Fernando Oliva) begeleidt me goed. We zullen blijven werken en dan zien we wel wat het geeft."

Noor Vidts zei ook dat Nafi Thiam haar feliciteerde met haar prestatie. "Ze is opnieuw olympisch kampioene, dat is een straffe prestatie. Ze is echt iemand waarop we zeer fier kunnen zijn. Nafi is een superdame."

Belga