Logo of Team Belgium

Precies honderd jaar nadat Parijs de Olympische Spelen organiseerde in 1924, komen de Olympische Spelen in 2024 weer naar de Franse hoofdstad. Hoe zal de Lichtstad er dan uitzien?

De openings- en sluitingsceremonie zullen gehouden worden in het Stade de France, voetbal in het Parc des Princes en tennis en boksen worden georganiseerd in het Stade de Roland Garros. De Champs Elysées wordt omgebouwd tot een grote wielerbaan. De Champs de Mars wordt een beachvolleybalveld.

Boogschieten wordt gehouden aan de voet van Les Invalides, een paardenrace bij het Château de Versailles en onder de glazen art-nouveau koepel van het Grand Palais zullen schermers duelleren naar Olympische roem. De Eiffeltoren is de plek waar de triatlon plaatsvindt, met het zwemparcours in de Seine en het hardloop parcours erlangs. De Spelen moesten vooral midden in de stad tussen de monumenten plaatsvinden, in het hart van de geschiedenis en van de toekomst.

Een gouden Eiffeltoren
De Eiffeltoren is wellicht het beroemdste Franse monument, maar tegen de OlympischeSpelen van 2024 in Parijs krijgt dit bekende bouwwerk een ander kleedje.

De huidige kleur van de Eiffeltoren is sinds 1968 het zogeheten “brun tour Eiffel“. Maar ter gelegenheid van de Olympische Spelen in 2024 geeft Parijs zijn beroemdste monument een gouden tintje.

Omdat de verf na verloop van tijd erodeert door de zon en de regen, wordt de toren gemiddeld om de zeven jaar overschilderd. Zo is de Eiffeltoren sinds 1889 al verschillende keren van kleur gewisseld, waaronder ‘Venetiaans rood’ en roodbruin. De renovatie van de 324 meter hoge toren, met zijn 18.000 stukken metaal en 2,5 miljoen klinknagels, is op zijn zachtst gezegd een titanenarbeid en zal naar verwachting 50 miljoen euro kosten. De werkzaamheden zijn in 2019 begonnen en zouden tegen 2022 klaar moeten zijn.