Logo of Team Belgium

Het BOIC heeft tijdens zijn algemene vergadering van 10 juni in het Belfius Congress Center in Brussel voor de vierde maal zijn Orde van Verdienste uitgereikt. De trofee ging dit jaar naar Ingrid Berghmans.

Sinds 2013 reikt het BOIC jaarlijks zijn Orde van Verdienste uit aan een persoon die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan de Olympische Beweging in ons land. Deze keer ging de prijs naar Ingrid Berghmans.

Haar schitterende carrière heeft een enorme impact gehad op de sport in ons land, maar ook op haar sport in de hele wereld. Ze is een pionier geweest voor vrouwen in de sport en daarbuiten.

Een fantastische techniek en indrukwekkende kracht waren haar handelsmerk als judoka. Deze uitzonderlijke kwaliteiten leverden haar maar liefst zes wereldtitels en zeven Europese titels op.

In 1988 bezorgde Ingrid Berghmans ons land een onvergetelijk hoogtepunt tijdens het eerste judotoernooi voor dames op de Olympische Spelen in Seoel. Een betere ambassadrice kon het judo zich niet wensen.

In Seoel stond ze symbool voor een historische keerpunt in het judo. Met haar prestaties en haar persoonlijkheid heeft ze het judo een enorme boost gegeven.

In 2013 was ze de eerste vrouw in de Judo Hall of Fame. Ze werd acht keer verkozen tot Sportvrouw van het Jaar.

Pierre-Olivier Beckers : “Ook naast de tatami inspireerde Ingrid Berghmans honderden mensen om te sporten. Dat doet ze vandaag nog altijd. En ook in onze raad van bestuur was ze altijd een enorme meerwaarde. Ik ben blij dat ik deze blijk van erkenning mag overhandigen aan Ingrid Berghmans. Ze heeft deze onderscheiding meer dan verdiend met haar inzet voor de sport.”

Laureaten Orde van Verdienste:

Eddy Merckx (2013)
Patrick Sercu en Gaston Roelants (2014)
Robert Van de Walle (2015)