Logo of Team Belgium

Patrick Demoucelle is een man met een missie. Achttien jaar geleden werd bij hem de ziekte van Parkinson vastgesteld. Sindsdien maakt hij er zijn levenswerk van om aandacht te vragen voor Parkinson en om mensen te inspireren en aan te zetten tot beweging. Zijn recentste uitdaging: een indoor triatlon over de olympische afstand. Patrick: “ik heb misschien geen controle over mijn lichaam, maar wel over mijn dromen.”

Zijn uitdaging kreeg de naam DO-IT (Distance Olympic Indoor Triatlon): 1500 meter roeien op een roeitrainer, 40 kilometer fietsen op een spinning fiets en 10 kilometer lopen op een crosstrainer. Op vrijdag 7 april bracht hij deze uitzonderlijke opdracht tot een goed einde. De tijd is van geen belang, de boodschap daarentegen des te meer. Patrick Demoucelle: “niets geeft meer voldoening dan iemand die zegt ‘het is onmogelijk’ te kunnen tegenspreken met ‘het is me gelukt’.” Een bron van inspiratie, voor zowel de ongeveer 40.000 Belgen met de ziekte van Parkinson als iedereen die zijn verhaal wil horen.

Patrick werd bij zijn wedstrijd aangemoedigd door BOIC CEO Cédric Van Branteghem: “Het verhaal van Patrick is fenomenaal. Het past perfect bij datgene waarvoor de Olympische waarden staan. Het toont wat sport kan betekenen voor iemand, maar ook andersom: wat een persoon kan teruggeven aan de sport en de maatschappij. We vonden het vanuit het BOIC dan ook niet meer dan gepast dat we hem drie Team Belgium T-shirts in de Belgische kleuren gaven: één voor elke discipline van zijn uitdaging.”

Voor wie zich ook aan een indoor triatlon zou willen wagen, geeft Patrick graag nog mee dat indoor triatlons snellere tijden opleveren dan outdoor triatlon. Zo is er geen invloed van (slechte) weersomstandigheden, hoef je geen rekening te houden met obstakels of andere atleten en spelen ook aspecten zoals aerodynamica of hoogtemeters geen rol. Maar uiteraard blijft het een inspanning van minstens 2-uur en dat is, zeker voor een vijftiger met Parkinson, een ongelofelijk straffe prestatie.