Met grote droefheid kondigen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) het overlijden aan van voormalig IOC-voorzitter Graaf Jacques Rogge. Hij werd 79 jaar oud.
Rogge was de achtste voorzitter van het IOC, van 2001 tot 2013, waarna hij erevoorzitter werd. Hij was getrouwd met Anne, en laat een zoon, een dochter en twee kleinkinderen na. Rogge was een orthopedisch chirurg met een specialisatie in sportgeneeskunde.
Rogge was een levenslange sportliefhebber en een volleerd atleet. Hij was Belgisch rugbykampioen en vertegenwoordigde ons land in de nationale ploeg. Hij was 16-voudig Belgisch kampioen en wereldkampioen zeilen. Hij nam ook deel aan drie edities van de Olympische Spelen, in 1968, 1972 en 1976, in de Finn-klasse.
Jacques Rogge leidde de Belgische delegaties op de Olympische Zomerspelen van Moskou 1980, Los Angeles 1984 en Seoel 1988 en de Olympische Winterspelen van Innsbruck 1976 en Calgary 1988.
Na zijn carrière als atleet werd hij voorzitter van het BOIC (1989-1992) en van de Europese Olympische Comités (EOC) (1989-2001), en in 2001 werd hij verkozen tot voorzitter van het IOC. Na zijn IOC-voorzitterschap was hij ook Speciaal Gezant voor Jeugd, Vluchtelingen en Sport bij de Verenigde Naties.
IOC-voorzitter Thomas Bach verwoordt zijn leven: “Jacques hield in de eerste plaats van sport en van het omgaan met sporters - en hij bracht deze passie over op iedereen die hem kende. Zijn plezier in sport was aanstekelijk.”
“Hij was een volleerd voorzitter en hielp het IOC te moderniseren en te transformeren. Hij zal vooral herinnerd worden als voortrekker van sport voor de jeugd en als oprichter van de Jeugd Olympische Spelen. Hij was ook een fervent voorstander van schone sport en streed onvermoeibaar tegen de kwalijke gevolgen van doping.”
“Sinds we samen als IOC-leden werden gekozen, deelden we een prachtige vriendschapsband, en die bleef bestaan tot zijn laatste dagen, toen de hele Olympische Beweging en ik nog konden profiteren van zijn bijdrage, met name in het bestuur van de Olympische Stichting voor Cultuur en Erfgoed.”
“De gehele Olympische Beweging zal diep rouwen om het verlies van een groot vriend en een gepassioneerde fan van de sport.”
Als teken van respect wordt de Olympische vlag vijf dagen lang halfstok gehesen in het Olympisch Huis, in het Olympisch Museum en in alle IOC en BOIC-gebouwen, en het IOC nodigt alle Nationale Olympische Comités en Internationale Federaties uit om zich bij dit gebaar van herdenking en eerbetoon aan te sluiten.
De familie heeft gevraagd dat hun privacy wordt gerespecteerd terwijl zij rouwen om hun verlies, en dat alle communicatie tijdens deze periode via het IOC of het BOIC verloopt. Na een besloten familieplechtigheid zal later in het jaar een openbare herdenkingsdienst worden gehouden, waar leden en vrienden van de Olympische Beweging zijn leven en zijn grote bijdrage aan de sport zullen kunnen herdenken.