Logo of Team Belgium

Met de oprichting en de erkenning van het Jacques Rogge Olympisch Studiecentrum (JROSC) treedt de UGent toe tot een select wereldwijd netwerk van door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) erkende olympische studie- en onderzoekscentra. 

Het is de bedoeling dat dit nieuwe centrum een centraal knooppunt wordt voor onderzoek, onderwijs en dienstverlening over de olympische waarden: uitmuntendheid, vriendschap en respect. Door UGent-onderzoekers uit verschillende wetenschapsdomeinen samen te brengen, wil het JROSC de ontwikkeling en verspreiding van de olympische waarden bevorderen in de theorie én de praktijk. Daarnaast wil het JROSC ook nieuwe onderzoekssamenwerkingen, zowel intern als extern, exploreren.   

"Heel wat van onze huidige initiatieven, zoals de opleidingen 'Belgian Olympic Academy' en 'Becoming an Olympian in Sports Analytics', zitten nu verspreid. Door die initiatieven in het JROSC samen te brengen en te coördineren hopen we meer mensen te bereiken", zegt centrumdirecteur Bram Constandt.

Het JROSC is het derde olympische studie- en onderzoekscentrum in België dat door het IOC erkend wordt, na het Centres Universitaires d'Etudes et de Recherches Olympiques in Louvain-La-Neuve en het Brussels Olympic Research and Education Centre van de VUB in Brussel. 

Het Gentse centrum zal ook aandacht besteden aan het bestuderen van de Belgische olympische geschiedenis in het algemeen en de erfenis van voormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge (1942-2021) in het bijzonder.