Logo of Team Belgium

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat samenwerken met vijf internationale sportfederaties en uitgevers van spellen om de Olympic Virtual Series (OVS) te produceren, het allereerste virtuele evenement met Olympische licentie voor fysieke en niet-fysieke virtuele sporten. Het Internationaal Olympisch Comité hoopt daarmee een jongere doelgroep te bereiken.

De OVS vinden plaats in de aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio 2020 van 13 mei tot en met 23 juni. Zij zullen liefhebbers van virtuele sport, esports en gaming over de hele wereld mobiliseren om een nieuw Olympisch publiek te bereiken, terwijl het ook de ontwikkeling van fysieke en niet-fysieke vormen van sport zal aanmoedigen in overeenstemming met de aanbevelingen van de Olympische Agenda 2020+5 en de Digitale Strategie van het IOC.

Thomas Bach: “De opzet van de Olympic Virtual Series is deelname aan sport aan te moedigen en de Olympische waarden te bevorderen, met speciale aandacht voor jongeren."

Welke 5 sporten komen er aan bod op de OVS?

Wielrennen kon uiteraard niet ontbreken op deze virtuele Spelen. Met Zwift komt de populairste esport van het moment aan bod op de OVS. Net als in de olympische wegrit nemen de renners het tegen elkaar op in de hoop olympisch goud te bemachtigen, zij het dan vanop hun fietstrainer.

Naast Zwift komt er nog een sport aan bod waar je fysiek je mannetje zal moeten staan: roeien. Hier zijn weinig details over bekend, al kunnen deelnemers via een roeimachine thuis, in een fitnesscentrum of zelfs in het water meedoen aan de wedstrijd.

Naast de 2 fysieke e-sporten, zullen er ook 3 games op het programma staan. Met autosport komt er een verassende sport aan bod. De autoliefhebber krijgt, in tegenstelling tot bij de echte Olympische spelen, deze keer wel een kans om olympische roem te vergaren. Via de game GranTurismo Sport zullen de spelers elkaar bekampen op een online parcours.

Het zeilen is ook van de partij op de OVS. Via de game Virtual Regatta zullen de spelers net als in een echte regatta als eerste de finish proberen te bereiken. In tegenstelling tot o.a. Zwift heb je hier helemaal geen installatie voor nodig. Enkel een smartphone. Let wel, de app werkt enkel op toestellen die met Android werken.

De laatste sport op het programma is baseball. Via de game eBaseballPowerful Pro Baseball 2020 zullen de spelers net als in Tokio een toernooi proberen te winnen. Uitgever Konami Digital Entertainment werkt met de World Baseball SoftballConfederation samen om hier een wedstrijd voor te maken.

Alle vijf OVS-evenementen zullen verschillen in vorm en concept, en zullen verlopen via het respectieve uitgeversplatform van de sport waar deelnemers aan kunnen deelnemen. Fans krijgen de kans om de evenementen te volgen op het Olympisch Kanaal. Aanvullende informatie over hoe deel te nemen en over de prijzen die aan bepaalde evenementen verbonden zijn, zal binnenkort worden bekendgemaakt. Informatie zal ook online beschikbaar zijn op www.olympicchannel.com.

Zowel de Fédération Internationale de Football Association (FIFA) als de International Basketball Federation (FIBA), samen met andere internationale federaties zoals de International Tennis Federation (ITF) en de World Taekwondo (WT), hebben hun enthousiasme reeds kenbaar gemaakt en bevestigd dat bereid te zijn mee te werken aan toekomstige edities van de OVS.