Logo of Team Belgium

De 18 Young Change-Makers (YCMs), die dit jaar een Young Change-Maker+ Gold project organiseerden, werden door het IOC uitgenodigd voor het Youth Summit in Lausanne.

Via het YCM+ Gold project kunnen YCMs bij het IOC een projectvoorstel indienen waarbij sport als middel gebruikt wordt binnen hun persoonlijke leefwereld. Deze projecten moeten passen binnen de thema’s ‘een gezonde en actieve levensstijl’, ‘inclusie’, ‘vrede en ontwikkeling’ of ‘duurzaamheid’. 

Dit jaar waren er 18 YCMs, afkomstig uit 15 verschillende landen, die zich engageerden voor het YCM+ Gold project. België had 2 YCMs die het IOC wisten te overtuigen om hun project financieel te ondersteunen. Nicky Van Rossem (YCM Lillehammer 2016) bereikte onlangs, in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel, meer dan 300 atleten en experten uit de (top)sportwereld met haar anti-doping project. Lode Goossens (YCM Innsbruck 2012) organiseerde eerder een YCM+ Gold project waarbij jongeren de basis van hun motorische vaardigheden ontwikkelen in het zwemmen.

Tijdens de Youth Summit kregen de YCMs de kans om hun projecten aan elkaar voor te stellen en vervolgens werd er 3 dagen lang gebrainstormd over verschillende thema’s. De communicatiestrategieën van het IOC, de strategie om de jeugd te bereiken en te betrekken binnen IOC projecten, de organisatie van de Jeugd Olympische Spelen, ... werden door de kritische YCMs onder de loep genomen en tenslotte werden er aanbevelingen voorgesteld aan het IOC.

Tijdens de laatste dag van het Youth Summit tekende ook voorzitter, Thomas Bach, present. Op vraag van het IOC presenteerde Nicky Van Rossem, samen met de YCM van Canada, de aanbevelingen van de groep aan voorzitter Bach en vervolgens leidde ze het debat tussen de YCMs en de voorzitter.

Nicky Van Rossem: “Als jonge twintiger besef ik dat presenteren en debatteren met de voorzitter van het IOC zeer uitzonderlijk is. Maar ik ben aangenaam verrast dat de voorzitter naar onze vragen luistert en acties onderneemt waar hij mogelijkheden ziet. Zo vragen we bijvoorbeeld al een tijdje om met de YCMs de stem van de jeugd binnen het IOC te mogen verdedigen omdat we er van overtuigd zijn dat we door onze ervaringen op het terrein de ideale kandidaat zijn. De voorzitter vond dit een terechte vraag en nodigde 7 van de YCMs uit om deel uit te maken van verschillende IOC-commissies. Zo is mijn Belgische YCM-collega Lode vanaf nu lid van de entouragecommissie van atleten. Het is zeer fijn om op een constructieve manier te kunnen bijdragen aan de evolutie van het IOC.”

De Youth Summit zorgde er voor dat de jeugd binnen het IOC gedurende deze 3 dagen een stem kreeg en motiveerde de YCMs om zich te blijven engageren binnen hun persoonlijke leefwereld. Volgend jaar in september zijn alle 18 YCMs die aanwezig waren op de Youth Summit uitgenodigd door voorzitter Bach om een actieve rol te spelen tijdens het ‘Olympism in Action Forum’ in Buenos Aires.