Logo of Team Belgium

Het organisatiecomité Tokio 2020, het IOC en de Japanse overheid en de deelnemende NOC’s hebben één gezamenlijk doel en één gezamenlijke bezorgdheid : veilige spelen organiseren voor alle deelnemers. Alle partijen zijn er ook van overtuigd dat de Spelen op een veilige manier kunnen plaatsvinden. Hoe dat in zijn werk zal gaan werd vorige week door het IOC bekend gemaakt in verschillende ‘Playbooks’ of draaiboeken die volledig in het teken staan van coronamaatregelen.

De draaiboeken vormen de basis van een gezamenlijk plan dat elke deelnemer aan de Olympische en Paralympische Spelen en de bevolking van Tokio en Japan deze zomer naar veilige en succesvolle Spelen zal leiden. Ze beschrijven de verantwoordelijkheden van alle deelnemers aan de Spelen en de maatregelen die moeten worden gevolgd en dit vanaf 14 dagen voor de reis naar Japan, bij aankomst in Japan, tijdens de Spelen en bij het vertrek.

De draaiboeken zijn ontwikkeld door het Internationaal OlympischComité, het Internationaal Paralympisch Comité en het organisatiecomité van Tokio 2020. Ze zijn gebaseerd op het uitgebreide werk van de taskforce van alle partners, waarin ook de Wereldgezondheidsorganisatie, de regering van Japan, het stadsbestuur van Tokio, onafhankelijke deskundigen en organisaties uit de hele wereld vertegenwoordigd zijn. In april 2021 en in juni 2021 worden de draaiboeken bijgewerkt naargelang de evolutie van de pandemie.

Het IOC publiceerde 4 draaiboeken gericht aan 4 verschillende doelgroepen :