Logo of Team Belgium

Olivier Henry is de dokter van de Belgische delegatie in Buenos Aires. Hij wordt bijgestaan door 4 fysiotherapeuten: Ine Slegers, David Bombeke, Mathieu Gram et Taoufik Kiass. De medische staf is primordiaal voor de omkadering van de atleten, niet alleen om kwetsuren te verzorgen en te voorkomen, maar ook om recuperatie te versnellen.

De medische staf is samen met de Belgische delegatie aangekomen in het dorp. Iedereen voelde zich onmiddellijk comfortabel in de appartementen toegewezen aan van Team Belgium.
“De installatie is goed verlopen. De lokalen zijn niet erg groot, maar we hebben ons zodanig georganiseerd om in optimale omstandigheden te kunnen werken. Een eerste prioriteit was om de ruimte zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Wij hebben 3 kinétafels kunnen installeren zodanig dat er 3 kinés naast elkaar kunnen werken. De atleten ergeren er zich niet aan, ze zijn het gewoon om verzorgd te worden naast een andere atleet.”

De situatie stoort de atleten helemaal niet, integendeel ze draagt bij aan de goede sfeer binnen Team Belgium.
“Atleten leren elkaar beter kennen ook terwijl ze op de kinétafel liggen. We zijn hier nog maar een paar dagen en ik zie al leuke relaties ontstaan tussen de verschillende atleten van eenzelfde maar ook van verschillende sporten.”

«We werken met mensen die veel ervaring hebben, de aanwezige kinés hebben reeds delegaties begeleid op Olympische Spelen, Europese Spelen en EJOF’s. Zij zijn het dus gewoon om in minder comfortabele condities te werken dan dat ze gewoon zijn in praktijken thuis. De meesten hebben ook reeds met elkaar samengewerkt of hebben elkaar al ontmoet, dat alles komt de samenwerking alleen maar ten goede.”

Een specifieke organisatie voor de competities
Eén geneesheer en 4 fysiotherapeutenvoor 32 atleten, het kan soms moeilijk worden. We kunnnen niet altijd en overal zijn. Meer nog er zijn bepaalde sporten die aandachtiger moeten worden gevolgd.

“Voor de competities, gaan we de sporten catalogeren volgens prioriteit en het risicogehalte op blessures. Ik denk bijvoorbeeld aan vechtsporten zoals taekwondo, karate en judo. Bij deze sporten riskeren we op elk moment een incident, dus zal ik telkens proberen aanwezig te zijn.”, zegt dokter Olivier Henry. “ Daarnaast is er bijvoorbeeld ook basketball waar er vaak trauma’s voorkomen. Er zijn ook bepaalde sporten waarvan de atleten kleine kwetsuren hebben opgelopen voor ze naar hier kwamen, in dit geval gaan we de revalidatie van de atleet volgen en afwegen of de aanwezigheid van een kiné tijdens de competitie zelf mogelijk en nodig is.”

De medische staf van Team Belgium is er helemaal klaar voor, de atleten van Team Belgium zijn in zeer goede handen.